"Spalix" instalirao štedljivu industrijsku rasvetu u kompaniji "Forma Ideale"

04.03.2010. | eKapija

U cilju poboljšanja energetske efikasnosti u industriji firma "Spalix" je u januaru uspešno završla projekat retrofita rasvete fabrike "Forma Ideale" u Kragujevcu.

Nakon iscrpnog projektovanja i analiza uspešno je izvršeno montiranje i puštanje u rad najmodernijeg štedljivog industrijskog osvetljenja "Somar International" iz Velike Britanije. Sa projektovanom uštedom od prosečnih 60% u fabrici od 15.000m2, kvalitetom rasvete i energetskog audita klijentu je omogućen kredit za energetsku efikasnost iz EBRD kreditne linije.

Zahvaljujući angažovanom kooperantu na poslu montaže, firmi "Euro Termik" iz Kraljeva, u roku od 10 dana demontirano je nešto više od 400 reflektora i montirana 501 svetiljka najnovije generacije tipa "Somar Eluma" High Bay i Low Bay, saopštio je"Spalix.

U tim svetiljkama je primenjana najnovija tehnologija rasvete: pateniran dizajn sa specijalnim reflektujućim materijalima omogućava da u rasponu snaga od 28W do 216W (20.000lm) snage, T5 fluo cevima, podešavajućom fotometrijom, ECG kolima i vekom trajanja sijalica većim od 20.000 radnih sati menjaju postojeće fluo sisteme i reflektore do 450W.

Dodatna automatizacija određenih zona ostvarena je inteligentnim senzorima prisutosti i dnevne svetlosti, čime se znatno povećava ušteda. Kada radnici napuštaju mašine ili ispod istih nema ljudi svetiljka se automatski gasi ili smanjuje na unapred podešenu vrednost. Kada ima dosta dnevnog svetla svetiljke automatski podešavaju snagu adekvatno okruženju.

Klijent je dobio znatno povećanje prosečnog osvetljaja, veću ujednačenost svetla, poboljšan komoditet sa smanjenim zamorom zaposlenih usled boje svetla približnoj dnevnom svetlu, bez stroboskopskih efekata i što je najbitnije brz povratak investicije koji će se konstantno smanjivati rastom cene struje.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...