U Srbiji 50.000 nedovršenih objekata

21.12.2018. | A. Mikata | Novosti

Skoro 50.000 nedovršenih stambenih i poslovnih jedinica nalazi se širom Srbije, bez nade da će ove zgrade i kuće ikada biti završene ili srušene.

Kada se ovim zapuštenim objektima doda i masovna divlja gradnja, koja kao da je „buknula" proteklih godina i procene da milion objekata definitivno neće biti legalizovano, postoji mogućnost da će mnogi gradovi dobiti mračne, zapuštene delove. Mnogi napušteni objekti se već nalaze u gotovo svim mestima Srbije, a ima ih čak i u centru Beograda.

- Većina ovih objekata nikada neće biti završena, jer je zapuštena decenijama - kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije. - U centralnim zonama Beograda decenijama stoje ove nedovršene zgrade i ne zna se čije su, a po periferiji ih ima još više. Mnoge od njih su započela državna preduzeća ili investitori-prevaranti koja su propali i niko se ne prihvata obaveza. Ovi oronuli objekti uz nelegalizovana rugla pretvoriće naše gradove u prizore iz naučnofantastičnih filmova.

Rodić kaže da bi ove objekte trebalo da preuzme lokalna samouprava i ponovo ih dodeli investitorima. Opštine bi morale da imaju evidenciju objekata na svojoj teritoriji i da kažnjavaju investitore, a zaboravljene lokacije ponovo dodele novim. Na taj način bi se rešio problem nedostatka stanova i dodatno napunila kasa.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ranijih godina se dobijalo zemljište na korišćenje i postojala je obaveza da se pribave papiri, napravi projekat i počne sa izgradnjom. Mnogi objekti se nalaze na zemljištu koje pripada propalim firmama, ali Zakon o planiranju i izgradnji je i dalje na snazi i tretira nedovršene zgrade. Investitor je u obavezi da u roku od dve godine započne radove. Takvi objekti mogu biti predviđeni za rušenje ako ostanu bez građevinske dozvole, pa i kada su završeni više do 80 odsto. Ukoliko je urađeno više od 80 odsto, investitor može da traži produženje roka na dve godine, a to može da uradi samo jednom.

Postoji apsolutni rok od pet godina u kome svaki investitor mora da pribavi upotrebnu dozvolu. Problem su objekti napušteni pre 2011. godine, kada je stupio na snagu Zakon o planiranju i izgradnji, jer se mora utvrditi svojina. Rodić predlaže da svojina pređe na lokalnu samoupravu.

- U uređenim zemljama je nezamislivo da zapušteni objekti stoje decenijama nezavršeni - ističe Rodić. - Obično izgrade svoje stambene zgrade i izdaju ih.

Postoji sijaset načina, mera i kazni da građevinski inspektor, u okviru svojih ovlašćenja, u inspekcijskom nadzoru zaključi da neki objekat predstavlja problem za bezbednost, da ugrožava saobraćaj, da se oduzme dozvola i primora investitora da završi objekat ili se struši.

 
Share |

Komentari: 1

Darko 31.12.2018 10.31.21

Zakoni postoje, ali se ne poštuju. Sem jednog, Dulićevog. Da nema rušenja dok je nelegalni objekat u postupku legalizacije. Po zakonu, rušenje se obavlja o trošku investitora.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !