INFONET-468X60-BANNER

(Ne)uređeno tržište u oblasti građevinske industrije Srbije

07.09.2018. | B92

Sva nedavna dešavanja u srpskom građevinarstu posledica su neuređenog tržišta u oblasti građevinske industrije Srbije, kaže v. d. direktora PKS Aca Popović.

- Ovako pojedinačni slučajevi skrenu pažnju, kao što je bio slučaj u Grdeličkoj klisuri i pogibija radnika na gradilištu u centru Beograda, pa se digne buka. Treba ih iskoristiti da ljudi koji drže do struke i mediji zadrže dovoljno dugo i skrenu pažnju društvu i državi da uredi ovu oblast - kaže Popović za Prvu TV.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija je rezultat toga da je lobi onih koji žele da zadrže status kvo i onih koji na osnovu firmi tašna-mašna dobijaju i izvode posao i skidaju profit jači od onih koji žele da stanje urede.

- A uređenje stanja je licenciranje investitora. Ne možete se pojaviti kao investitor ako ste imali prethodnu praksu lošu, ako je bila dupla prodaja stanova ili niste isplatitli podizvođače. U svetu se licenca za investitore daje tako što iza njega stoji neka banka. Ne može da se pojavi sa novcem koji je zarađen na crno i nelegalnim poslovima - objašnjava Popović.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Sa druge strane, ističe, ni građevinske kompanije nisu licencirane. - Imate samo velike licence Ministarstva građevinarstva koje izdaju za velike infrastrukturne poslove. Ali ni to nije adekvatno. Često dobijaju licence kompanije koje imaju dva zaposlena inženjera sa licencom a da na terenu nemaju ni radnike ni opremu ni mehanizaciju - objašnjava Popović.

Kaže da je privreda predložila licenciranje, ali da je ovaj lobi bio jači.

- Privreda je prodložila licenciranje i za investiture, projektantske kuće, izvođače radova, ove koji vrše nadzor objekta i tehnički prijem objekta. Tako je svuda u svetu, ne možete da ugovorite sa podoizvođačem koji nema nikakvu licencu - kaže Popović.

- A da situacija bude još gora, mi sada imamo nažalost velike objekte koje rade licencirane firme iza kojih stoje samo dva inženjera a na terenu im rade po tridesetak podizvođača od kojih niko nema licencu za izvođenje takvih objekata a često se hvalimo da to dobro ide. Pa dobro ide kao u Grdeličkoj klisuri, dok se ne desi - kaže Popović.

- Koliko je dana trebalo da se kaže - a šta je sa licencom firme koja je izvodila radove. To je firma isto tašna-mašna koja ima dva kupljena inženjera i dobijenu licencu a iza nje stoje podizvođači ni sami ne znamo kakvi - navodi Popović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;