Srbiji manjka 35.000 zidara, tesara, armirača...

31.08.2018. | Z. Delić | Dnevnik

Građevinarstvo je najbolji pokazatelj ekonomije zemlje i uz poljoprivredu predstavlja najvažniju granu u jačanju privrednog i ekonomskog razvoja. Ali, u građevinarstvu je radne snage sve manje, pogotovo dobrih kvalifikovanih majstora, pa je naša zemlja u problemu kako da obezbedi obučene radnike, ne samo za izgradnju objekata i održavanje postojećih poslovnih i stambenih zgrada već i onih u infarstrukturi, poput mostova, puteva…

Po rečima predsednika Građevinske komore Gorana Rodića, našoj zemlji trenutno nedostaje između 25.000 i 35.000 radnika u građevinarstvu, a sve do pre desetak godina od te grane privrede je živelo i privređivalo oko 120.000 građevinaca. Nedostaju nam ne samo armirači, tesari i zidari već zanatlije svih profila koji učestvuju u izgradnji objekata, pa tako nema ni keramičara, molera, instalatera svih profila, montažera liftova, stolara…, kaže Rodić, i dodaje da zato naših građevinaca na radu ima svuda po svetu.

Jedini izlaz da se radna snaga zadrži je, naglašava on, da budu dobro plaćeni i da se mladi putem dualnog obrazovanja što pre iškoluju za dobre majstore, tako što će od deset časova, dva časa slušati teoriju a osam kroz praksu savladavati veštine zanata. Bar za sada, navodi, prekvalifikacije i dokvalifikacije su retke. 

Ilustracija (www.pixabay.com)

Dok ne zaživi takav način obrazovanje u školskom sistemu, i država bi trebalo da se potrudi da olakša poslovanje domaćim građevinskim kompanija. Trebalo bi da im obezbedi da budu ravnopravne na tenderima sa stranim građevinskim preduzimačima i da putem banke pruži finansijske garancije domaćim preduzećima, kaže Rodić.

Po njegovim rečima, te mere potrebne su ne samo zato što je građevinarstvo živnulo – jer podaci kažu da se u ovoj građevinskoj sezoni gradi 20 odsto više nego lane – nego i zato što se domaćoj građevinskoj industriji otvaraju inotržišta.

Ti poslovi Srbiji bi mogli doneti ogroman devizni priliv u milijardama, naglašava Rodić.

S nedostatkom radne snage muče se i investitori u zapadnim zemljama, kaže Rodić, navodeći da se tamo procene kreću da nedostaje oko 100.000 građevinskih radnika svih profila.

 
Share |

Komentari: 1

Dikan 03.09.2018 15.23.41

Naravno kada u Srbiji postoji samo jedna škola za te zanate a i ta nema svoju salu za fizičko vaspitanje. Ali zato ima škola za menadžere na svakom ćošku. Daj ostavku kad ovi pre tebe nisu smeli.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...