INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbiji manjka 35.000 zidara, tesara, armirača...

31.08.2018. | Z. Delić | Dnevnik

Građevinarstvo je najbolji pokazatelj ekonomije zemlje i uz poljoprivredu predstavlja najvažniju granu u jačanju privrednog i ekonomskog razvoja. Ali, u građevinarstvu je radne snage sve manje, pogotovo dobrih kvalifikovanih majstora, pa je naša zemlja u problemu kako da obezbedi obučene radnike, ne samo za izgradnju objekata i održavanje postojećih poslovnih i stambenih zgrada već i onih u infarstrukturi, poput mostova, puteva…

Po rečima predsednika Građevinske komore Gorana Rodića, našoj zemlji trenutno nedostaje između 25.000 i 35.000 radnika u građevinarstvu, a sve do pre desetak godina od te grane privrede je živelo i privređivalo oko 120.000 građevinaca. Nedostaju nam ne samo armirači, tesari i zidari već zanatlije svih profila koji učestvuju u izgradnji objekata, pa tako nema ni keramičara, molera, instalatera svih profila, montažera liftova, stolara…, kaže Rodić, i dodaje da zato naših građevinaca na radu ima svuda po svetu.

Jedini izlaz da se radna snaga zadrži je, naglašava on, da budu dobro plaćeni i da se mladi putem dualnog obrazovanja što pre iškoluju za dobre majstore, tako što će od deset časova, dva časa slušati teoriju a osam kroz praksu savladavati veštine zanata. Bar za sada, navodi, prekvalifikacije i dokvalifikacije su retke. 

Ilustracija (www.pixabay.com)

Dok ne zaživi takav način obrazovanje u školskom sistemu, i država bi trebalo da se potrudi da olakša poslovanje domaćim građevinskim kompanija. Trebalo bi da im obezbedi da budu ravnopravne na tenderima sa stranim građevinskim preduzimačima i da putem banke pruži finansijske garancije domaćim preduzećima, kaže Rodić.

Po njegovim rečima, te mere potrebne su ne samo zato što je građevinarstvo živnulo – jer podaci kažu da se u ovoj građevinskoj sezoni gradi 20 odsto više nego lane – nego i zato što se domaćoj građevinskoj industriji otvaraju inotržišta.

Ti poslovi Srbiji bi mogli doneti ogroman devizni priliv u milijardama, naglašava Rodić.

S nedostatkom radne snage muče se i investitori u zapadnim zemljama, kaže Rodić, navodeći da se tamo procene kreću da nedostaje oko 100.000 građevinskih radnika svih profila.

 

Komentari: 1

Dikan 03.09.2018 15.23.41

Naravno kada u Srbiji postoji samo jedna škola za te zanate a i ta nema svoju salu za fizičko vaspitanje. Ali zato ima škola za menadžere na svakom ćošku. Daj ostavku kad ovi pre tebe nisu smeli.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;