INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EPCG potpisala ugovor o izradi idejnog projekta za HE „Komarnica“

12.02.2018. | Balkan Green Energy News

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala je sa grupom ponuđača, koju čine Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi A.D. i Energoprojekt Hidroinženjering A.D. iz Srbije, ugovor vredan više od 1,6 miliona evra o izradi idejnog projekta za hidroelektranu (HE) „Komarnica“. Ponuđači će pripremiti i studiju opravdanosti i elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu.

Rok za izradu idejnog projekta sa pratećom dokumentacijom je 15 meseci, saopštila je EPCG, dodavši da će studijom opravdanosti biti utvrđena isplativost izgradnje „Komarnice“, dok će elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu sagledati sve potencijalne uticaje na životnu sredinu i predvideti mere smanjenja uticaja.

Preciznija cena izgradnje kao i tehničke karakteristike hidroelektrane na reci Komarnici biće predstavljeni po završetku i usvajanju idejnog projekta i studije opravdanosti.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Dve opcije za gradnju

Prema Strategiji razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine, prethodno su razrađene dve varijante za izgradnju hidroelektrane „Komarnica“. Prema jednoj, nepovoljnijoj po životnu sredinu, procenjeni ukupni troškovi izgradnje HE instalisane snage od 168 MW i očekivane godišnje proizvodnje od 232 GWh iznose približno 183 miliona evra.

Druga i izglednija varijanta, povoljnija po životnu sredinu, predviđa izgradnju HE instalisane snage od 172 MW i godišnje proizvodnje 227 GWh, a investicija je procenjena na 178 miliona evra. Prema ovoj varijanti, kanjon Nevidio ne bi bio poplavljen, a ne bi bilo uticaja ni na opštinu Šavnik.

Prema strategiji, period izgradnje „Komarnice“ se procenjuje na sedam godina.

U oktobru 2016, predstavnici EPCG i Elektroprivrede Srbije razgovarali su o realizaciji ovog projekta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;