INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na mestu napuštenih kasarni u Srbiji moguća izgradnja 12.500 stanova

22.08.2017. | Tanjug

Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije (UIPS) uputilo je apel nadležnim državnim organima da se ubrzaju postupci prenamene napuštenih vojnih objekata i kasarni čija se vrednost procenjuje na oko milijardu evra. Kako piše u saopštenju UIPS, napušteni prazni vojni objekti vremenom još više propadaju, dok, kako kažu, u Srbiji na hiljade vojnih i civilnih lica, izbeglica i socijalno ugroženih nemaju trajno rešeno pitanje krova nad glavom.

- Gradovi uglavnom nemaju prostora za gradnju, a najveći potencijal leži upravo u kasarnama i napuštenim vojnim poligonima širom Srbije. Oni imaju kompletnu infrastrukturu i nalaze se na odličnim lokacijama širom Srbije. Njihova vrednost procenjuje se na oko milijardu evra, što je dovoljno za izgradnju oko 12.500 stanova - kažu u UIPS.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kako objašnjavaju, neke od kasarni je moguće prenameniti za stambeno zbrinjavanje ili izgraditi nove objekte na tim lokacijama i ponuditi ih po povoljnim uslovima.

- UIPS apeluje na nadležne organe, pre svih na Ministarstva odbrane i privrede, da ubrzaju ovaj proces. Zar je zaista toliko teško doći do „win-win" situacije i pobede za sve strane, kada je barem ovde rešenje tako jasno i logično - pitaju u UIPS i navode da je, kako kažu, potrebna samo dobra volja i efikasnost u radu.

Oni podsećaju na primere Slovenije i Hrvatske, koje su, kažu, uspešno promenile namenu bivših kasarni.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;