INFONET-468X60-BANNER

Građevinska firma Rade neimar pod lupom komisije SPC

11.02.2010. | Blic

Kako saznajemo, pod lupom ove komisije naći će se, između ostalog, i navodni tajni računi vladike Artemija, kao i poslovanje firme „Rade neimar” iza koje, sumnja se, takođe stoji episkop raško-prizrenski.

Odluku Sinoda o osnivanju komisije, donetu 5. februara, članovi komisije juče su i zvanično uručili episkopu raškom-prizrenskom Artemiju i zatražili sve podatke na uvid.

Saslušanje vladike počelo je juče u manastiru Gračanica. Cela kontrola se obavlja daleko od očiju javnosti. U informativnoj službi Eparhije raško-prizrenske kažu da je komisiji na uvid stavljena finansijsko-knjigovodstvena dokumentacija o prilivu i utrošku sredstava. Isti izvor kaže da je vladika Artemije prethodno u pisanoj formi pojasnio koliko je primljeno sredstava i kako su raspoređivana „u muci rođenim i odanim duhovnim čedima”.

Poslovanje vladike Artemija i eparhije kojom upravlja, a koja godišnje inkasira preko pola miliona evra državnog novca, i do sada su bili predmet istrage u SPC. Na pretprošlom Saboru, kako tvrdi izvor „Blica” iz Gračanice, jedan od vladika ponudio je dokaze o privatnim računima vladike Artemija.

I oni će biti predmet interesovanja komisije Sinoda, kao i svi ranije poznati navodi, poput nezakonitog poslovanja građevinske firme „Rade neimar” koja je registrovana 2003. godine u Beogradu na adresi Pere Segedinca 4. Kao vlasnik te firme naveden je Predrag Subotički, koji je sa vladikom povezan preko Artemijevog najbližeg saradnika protosinđela Simeona Vilovskog. Subotički je kum Simeonovog brata Vladimira Vilovskog, koji se takođe nalazi na platnom spisku eparhije, odnosno plaćen je novcem iz budžeta Srbije.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;