Uzrok tragedije - fasada?

15.06.2017. | Tanjug

Uzrok strahovitog požara u Londonu u kojem je poginulo 12 ljudi jeste ulepšavanje stambene zgrade, navode stručnjaci i političari. Kako se navodi, zgrada je ulepšana da bi njen izgled bio prihvatljiviji za bogate susede. Neboder „Grenfell Tower“ od 24 sprata je deo državnog kompleksa socijalnih stanova u četvrti Kensington i Čelsi - delu Londona čuvenom po ogromnom imovinskim razlikama jer su tu i neke od najskupljih nekretnina u svetu, a tu su i domovi nekih od najsiromašnijih žitelja britanskog glavnog grada.

Mnogi od socijalnih slučajeva koji su živeli upravo u soliteru „Grenfell" kažu da su se vlasti godinama oglušivale o njihova upozorenja da je zgrada opasna. Vlastι su 12,8 miliona dolara platile renoviranje nebodera završeno pre samo godinu dana, maja 2016, a sada se pokazalo da su neke odluke donete u ime ulepšavanja mogle biti uzrok smrtonosnog požara.

Jedini cilj radova na toj zgradi je bio da ona izgleda lepše susedima jer u planskim dokumentima piše da će nova aluminijumska oplata fasade „unaprediti njen izgled, posebno kada se gleda iz okolnog područja". U „okolnom području" žive neki od najbogatijih stanovnika Londona, a tu je i Notting Hill.

Slika. „Grenfell Tower“ (foto: Peter Reina za ENR, preuzeto sa www.enr.com)

Iako aluminijumska oplata fasade koja štiti zgradu od kiše, nije nužno loša opcija, pokazalo se da je između nje i stare fasade postavljen jeftin izolacioni materijal jer je onaj otporan na vatru veoma skup. Vatrogasni inspektor Arnold Tarling objasnio je da „oplata fasade pravi vazdušni tunel i, uz to da se materijal koji se zapali, zarobljava između oplate i zgrade".

Tako je u požaru zgrade „Grenfell" "zapaljena izolacija ostala unutra, a da aluminjumske oplate nije bilo, jednostavno bi otpala sa zgrade. Majk Pening, poslanik i bivši ministar vatrogasne službe, takođe je rekao da je „oplata očigledno pomogla širenje požara".

Takvih požara je bilo i drugde - za prošlu Novu godinu je hotel „Downtown" u Dubaiju izgoreo jer oplata fasade „nije bila u skladu s protivpožarnim standardima". U Dubaiju su na sličan način gorele i zgrade obložene aluminijumom, baš kao i londonska.

Dok britanska firma koja je lane renovirala zgradu sa 120 socijalnih stanova posle požara tvrdi da je „sve uradila po standardima", udruženje njenih stanara pokazuje dokaze da se godinama žalilo na opasne uslove u njoj, uključujući „stalne udare napona struje", pogrešno postavljene elektro-kablove, čak i izostanak mera za slučaj nesreće kakva se na kraju dogodila. Stanari dokumentuju i da su upozoravali vlasti da je stanje takvo da je „katastrofa neizbežna i samo je pitanje vremena kada će se desiti".

Požar je izbio nešto posle ponoći na drugom spratu i za dvadesetak minuta se proširio do vrha zgrade. Više od 10 sati se 200 vatrogasaca borilo sa vatrenom stihijom koja je zarobila brojne stanare.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Simela 08.03.2021.
Ja imam kucu od 400kv izolacija pvc i krov ...
Stanojlo 08.03.2021.
Zato kasni "debelo" most preko V.Morave u C...
Stanojlo 08.03.2021.
Bolje veliki kružni tok...
Radivoje 06.03.2021.
Postovana gospodo, kako i po kojoj ceni mog...
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...