INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradnja auto-puta od Niša do Prištine počeće 2018. godine

16.03.2017. | Tanjug

Radovi na izgradnji auto-puta Niš-Priština, koji će povezivati, ne samo Srbiju i Albaniju, već će biti glavno saobraćajno čvorište zapadnog Balkana i veza od Turske do Evropske unije, trebalo bi, prema procenama, da počnu sledeće godine, a ukupna vrednost projekta bila bi oko 800 mil evra.

Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Nenad Đurđević kaže da bi auto-put, koji je Evropska komisija uvrstila u listu prioritetnih infrastrukturnih projekata za region zapadnog Balkana, imao veoma veliki značaj za privredu regiona i korist od njegove izgradnje, nadmašio bi i privredno i simbolički novac koji bi trebalo da bude uložen.

- Taj auto-put će imati veliki značaj, ne samo deo između Beograda i Prištine, koji povezuje Srbiju sa Albanijom i lukom Drač, već i svi ostali koridori koji su u planu da budu izgradnjeni u okviru Berlinskog procesa - rekao je Đurđević.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

On ne bi povezao samo Niš i Prištinu, već bi bio i glavna veza sa Koridorom 4, koji prolazi kroz Bugarsku i Rumuniju, kao i Koridora 10 sa Rutom šest (Skoplje-Priština) i Rutom 2b, od Sarajeva, preko Podgorice do Valone.

Auto-put bi činio deo veze Tirane, Prištine, Niša, Sofije i Turske, s jedne strane, i Evropske unije, s druge. Ovaj putni pravac povezaće Jadran sa Koridorom 10 ka istoku, severu i jugu Evrope i sa Koridorom 4, koji vodi kroz Rumuniju i Bugarsku.

Đurđević je rekao da je završena studija izvodljivosti i da je u toku priprema projektno-tehničke dokumentacije. - Obezbeđena su sredstva za izradu planske dokumentacije i sve pripremne radnje. Pretpostavljam da će se potpuna konstrukcija, ko finansira, koje su mogućnosti i slično, znati na samitu u Trstu. Tada ćemo imati jasan plan, ne samo za taj putni pravac, već i za ostale. Prema našim saznanjima, radovi su mogući da počnu već sledeće godine - zaključio je Đurđević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;