INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sve veći značaj infracrvene termografije u građevinarstvu

21.12.2016. | Gradjevinarstvo.rs

Odvajanje maltera ili pločica koje se koriste kao završnica spoljnog zida može uzrokovati otpadanje maltera ili pločica i dovesti do nesrećnog slučaja. Identifikacija delova koji se odvajaju samo vizuelnom inspekcijom je veoma teška. Dijagnostika udaranjem zahteva dugo vreme i velike troškove zbog podizanja skela. Zato je inspekcija spoljnog zidnog odvajanja upotrebom termografije postala veoma popularna.

Infracrvena termografija se nalazi u širokoj upotrebi za procenu, održavanje, inspekciju i dijagnostiku poslovnih i stambenih građevina. IC termografija je oprema koja omogućuje vizuelizaciju temperature. Pomoću nje, inspekcija odvajanja/podizanja završnog zidnog materijala, inspekcija curenja/zadržavanja vode, inspekcija termoizolacionog materijala, inspekcija strujanja vazduha i inspekcija elektro instalacija, cevovoda i klimatizacije može se izvesti efikasno za kratak vremenski period. Pored toga, inspekcija i pregled upotrebom termografije je najkorisnija u „merenju efekta uštede energije” kod poslovnih i stambenih građevina.

Različita oprema i instrumenti su montirani u poslovne i stambene građevine. Odgovarajuće održavanje ove opreme i instrumenata je veoma bitno što se tiče uštede energije, zaštite životne sredine i prevencije nezgoda (prevencija požara). Ako se previdi neko abnormalno generisanje toplote od strane ove opreme, postoji rizik nezgode tipa prekida električnog napajanja ili požara.

- Poslednjih godina, područje termografskog ispitivanja se proširilo i na solarne panele. Verujemo da je vizuelizacija toplote ekstremno efikasan metod za inspekciju raznih postrojenja i opreme u poslovnim i stambenim građevinama – kažu iz firme Melco Buda.

Melco-Buda d.o.o. je ovlašćeni uvoznik „Avio Japan“ programa termovizijskih kamera visoke rezolucije  koje se primenjuju u okviru ovog metoda za ispitivanja u građevinarstvu. Pregledom građevine upotrebom termovizijske kamere mogu se uoćiti i oblasti sa nagomilanom vodom (vlažne oblasti), zatim detektovati defekti termoizolacionog materijala i sl.

Više detalja možete naći na: www.termovizija.com ili www.avio.co.jp/english/products/infrared/

 

Komentari: 2

mujo 21.12.2016 11.11.57

U sretnim drzavama odavno se upotrbljava kamera.

mile 21.12.2016 11.06.56

To je prava stvar.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TENGE-300X250-BANNER
DOKA-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
West Balkans Machinery

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;