INFONET-468X60-BANNER

Danska kompanija Grundfos investira u Inđiju 80 miliona €

28.11.2008. | Beta

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je investicije danske kompanije Grundfos u Srbiji u vrednosti od oko 80 miliona evra.

Cvetković je posle sastanka sa danskim premijerom Andersom Fog Rasmunsenom rekao da će danski proizvođač pumpi investirati u Inđiji i da će to omogućiti otvaranje 500 novih radnih mesta.

"Za nas je veoma značajno što se firma Grundfos koja proizvodi pumpe odlučila za jednu veliku grinfild investiciju u Inđji, koja bi po predračunskoj vrednosti trebalo da iznosi oko 80 miliona evra i da zaposli oko 500 novih radnika", rekao je premijer Srbije.

Cvetković nije precizirao kada bi investicija mogla da bude realizovana.

Cvetković i Rasmusen su ocenili da je potrebno unaprediti trgovinsku razmenu između dve zemlje i podstaći danska ulaganja u Srbiju, iako u njoj već posluje više danskih kompanija, uključujući pivaru Karlsberg.

"Želeo bih da vidim više danskih poslovnih investicija u Srbiji", rekao je danski premijer.

Cvetković je rekao da je konstatovano da je obim ekonomske saradnje ispod nivoa koji bi mogao da ima, i da još ima puno prostora za razvoj trgovine u budućnosti.

Rasmusen rekao da se proteklih godina trgovinska razmena značajno povećala, ali da ima još prostora za njeno unapredjenje.

Premijeri Srbije i Danske su rekli da su posebno razgovarali o mogućnostima saradnje u oblasti energetike i istakli da je Danska među vodećim zemljama u oblasti obnovljivih izvora energije i programa za energetsku efikasnost.

"Sve evropske zemlje, uključujući Srbiju, suočavaju se sa izazovom da prekinu zavisnost od nafte i smanje zavisnost od uvoza fosilnih goriva i zato moramo da se usredsredimo više na obnovljive izvore energije i da povećamo energetsku efikasnost", rekao je Rasmusen.

Cvetković je rekao da se sa danskim premijerom dogovorio da se na ministarskom i tehničkom nivou nastave razgovori o uštedi energije i obnovljivima resursima, pre svega vetra i biomase.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;