Za tri godine Beograd savremena evropska metropola

14.09.2016. | Tanjug

Rekonstrukcija tramvajskog mosta, izgradnja gondole i pasarele, uz novi park na Ušću sa planetarijumom i akvarijumom, samo su deo planova koji će od Beograda u naredne tri godine napraviti savremenu evropsku metropolu, kaže gradonačelnik Siniša Mali.

U planu su obnova Knez Mihailove ulice, izgradnja gondole između Kalemegdana i novog parka na Ušću, koji će imati sportske terene, planetarijum, akvarijum, mini akva park, luna park, teretane, kao i rekonstrukcija tramvajskog mosta na Savi, koji će imati deo za pešake i bicikliste.

- Na taj način spustićemo Beograd na reke i ponudićemo Beograđanima, ali i turistima, nova mesta za razonodu, odmor i uživanje. To je tendencija svih velikih gradova u svetu, što više zelenih površina, razonode za mlade, atrakcija za turiste - kaže Mali.  

Prema njegovim rečima, izgradnja gondole trebalo bi da počne u septembru ili oktobru naredne godine, dok će do kraja ove biće završen projekat parka „Ušće", koji će u potpunosti biti posvećen deci i omladini.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Mali kaže da će u septembru sledeće godine početi rekonstrukcija tramvajskog mosta preko Save, tako da će imati po dve saobraćajne trake u oba smera, dve trake za tramvaje, pešački i biciklistički deo, zelene površine i prostor za odmor i relaksaciju.

Gradonačelnik navodi da Beograd želi da napravi najlepši most u ovom delu Evrope, te naglašava da su na tom projektu angažovane najbolje arhitekte iz SAD.

- Zamislite sliku modernog Beograda - u roku od tri godine šetaćete  Knez Mihailovom ulicom koja će biti mnogo lepa, uži ceo centar grada biće pešačka zona, od Kalemegdana idete gondolom do tržnog centra Ušće i parka koji će biti potpuno drugačiji, a onda pešačkim mostom pređete na Savsku promenadu, od koje desno možete da idete do Ade Ciganlije, a levo do 25. maja - objašnjava Mali „viziju Beograda na obe reke”.

Na pitanje ima li grad novca za te projekte, Mali odgovara da se sve radi uz podršku Vlade i premijera, te da će se finansirati iz budzeta grada, države i kreditnih linija EBRD.

Gradski arhitekta Milutin Folić kaže da je rekonstrukcijom tramvajskog mosta kod autobuske stanice predviđeno da most dobije poseban deo za pešački i biciklistički saobraćaj sa zelenim površinama, klupama za sedenje. - Primer nečeg sličnog je čuveni „High Line' park u Njujorku, nekada železnička pruga, sada pretvorena u šetalište, koja je danas možda najveća atrakcija u tom gradu - navodi Folić. On kaže da je u planu i rekonstrukcija starog železničkog mosta u pešački i biciklistički most, koji će ponuditi razne sadržaje.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...