Atanacković: Novi Zakon o stanovanju do kraja februara

03.02.2016. | Tanjug

- Novi Zakon o stanovanju, koji predviđa da opština uvede prinudnu upravu u zgradama gde stanari ne mogu da se slože i formiraju skupštinu stanara, biće usvojen do kraja februara – najavila je pomoćnica ministra građevine Jovanka Atanacković.

Opštine će imati rok od šest meseci od početka primene zakona, koja će početi osmog dana od usvajanja, da uvedu registar stambenih zgrada na svojoj teritoriji, rekla je Atanacković dodajući da će zatim sve zgrade imati rok od tri meseca da se usklade sa novim zakonom.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Zakon je u skupštinskoj proceduri po hitnom postupku i nadam se da će biti usvojen najkasnije do kraja februara. Najpre ćemo imati rok od šest meseci da se formiraju registri, a nadamo se da će to biti i pre, a nakon formiranja registara zgrade će imati tri meseca da se usklade sa novim propisima – kazala je Atanacković u „Privrednoj komori Srbije“ (PKS), gde je predstavila predlog Zakon o stanovanju zajedno sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem.

Ako stanari ne mogu da se slože biće im nametnut profesionalni upravnik zgrade koji će voditi skupštinu stanara, a to će ih koštati između 200 i 300 dinara po stanu i moraće da izdvajaju, kao i inače, novac za održavanje. Stanari mogu i sami da odluče da angažuju profesionalnog upravnika zgrade tako što će ga izabrati u registru koji će voditi PKS.

Atanacković je poručila da će novi Zakon o stanovanju uvesti red u zgrade, što do sada nije bio slučaj.

Vesić je rekao da je Grad Beograd inicirao izmenu postojećih propisa zbog velikog broja problema u održavanju zgrada ističući da samo u Beogradu ima do 5.000 zgrada koje se nikako ne održavaju.

- Ne može nesavesna manjina da teroriše savesnu većinu u zgradama – istakao je Vesić dodajući da je upravljanje i održavanje zgradama po novom zakonu pojednostavljeno i proglašeno javnim interesom.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...