BiH: Ove godine izgradnja novih 30km auto-puta

26.01.2016. | Gradjevinarstvo.ba

Direktor JP „Autoceste FBiH“ Jasmin Bučo izjavio je za „Fenu“ da ove godine počinju s izgradnjom 30km auto-puta, a radi se o dionicama Počitelj-Međugorje, LOT 2 Zenica jug-Zenica sever, Drivuša-Klopče, Počitelj-Buna i LOT 3 Zenica jug-Zenica sever.

- Ove godine počećemo i sa izgradnjom mosta Počitelj, koji će ujedno biti i najduži most na Koridoru Vc. Njegova dužina će biti 945 metara i maksimalna visina iznad tla 100 metara, s monolitnim stubovima, te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara – rekao je Bučo.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Dodao je da će u ovoj godini biti završene i aktivnosti na predlogu modela izgradnje brze saobraćajnice od Lašve do Travnika koja je na novoj osnovnoj evropskoj transportnoj mreži, a koja bi bila građena modelom koncesije.

Bučo je istakao da je izgradnja Koridora Vc vrlo zahtevan i ekonomski opravdan projekt, te da imaju otvorena pitanja vezano za položaj trase, prostorni plan, ekspropijaciju, tehničke specifikacije itd.

- Neophodno je doneti niz strateških odluka na entitetskom nivou koji će definisati način finansiranja infrastrukturnih transportnih projekata. Dosadašnji model finansiranja u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama pokazuje slabosti. Potrebno je unaprediti postojeći model i osigurati kontinutet investicija – rekao je Bučo.

Precizirao je da u naredne četiri godine mora biti osigurano još 870 miliona evra da bi bilo završeno 70 posto Koridora Vc.

Naglasio je da osim modela izgradnje zaduženjem kod finansijskih institucija nastoje prvi put ostvariti izgradnju auto-puta i brze saobraćajnice po modelu projektuj-finansiraj-izgradi-vrati naručiocu, a radi se o deonici auto-puta Konjic-Mostar sever za koju se trenutno vrše analize položaja trase uz priedlog njenog skraćenja za 32km u odnosu na postojeći put.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...