INFONET-468X60-BANNER

O gasovodima se priča, a malo radi

20.01.2016. | D. Mlađenović | Dnevnik

Da li će biti građen gasovod koji bi gas dopremao do potrošača u Evropi, uključujući i zemlje Balkana, i kada, kojom bi trasom išao i preko kojih zemalja, koje bi zemlje zaobišao, s kojim bi se pravilima usaglasio, a s kojim ne bi bio ili neće biti usaglašen – teme su o kojima se, slobodno se može reći, razgovara predugo. I još uvek se razgovara, a nijedan od gasovoda o kojima se priča ili pričalo, nije ni započet i pitanje je i kada će biti.

Nepoznanica je mnogo, ali ima i izvesnih stvari, a to je da je potrošačima u Evropi gas potreban i da se očekuje rast potrošnje te da za sada u Evropi nema alternative ruskom gasu. Takođe, zna se i da Rusija planira da obustavi tranzit gasa preko Ukrajine i da bi to trebalo da se desi 2019. godine. Dakle, ostalo je samo tri godine da se izgradi neki gasovod koji bi dopremao gas iz Rusije ka Evropi. Ne treba ni govoriti o tome koliko bi eventualni prekid transporta gasa preko Ukrajine imao negativnih posledica za zemlje jugoistočne Evrope jer se mnoge tim energentom snabdevaju samo tim pravcem, a u toj poziciji je i Srbija.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Naravno, priča o izgradnji gasovoda, transportu gasa, trasama i količinama tog energenta nije samo ekonomska, i mnogo je interesa koji se prepliću. I to traje već godinama pa je, po svemu sudeći, sve manje zemalja kroz koje bi eventualno mogao prolaziti gasovod, ako ga uopšte bude, a nedostajaće i imena za taj gasni infrastrukturni objekat. Naime, nakon odustajanja od izgradanje gasovoda „Južni tok”, govorilo se o „Turskom toku”, potom o gasovodu „Tesla”, a sada se pojavila priča i o „Bugarskom toku” i gasnom skladištu /čvorištu/ distributivnom centru „Balkan”, koje bi, naravno, bilo u Bugraskoj.

Da li će taj poslednji predlog biti prihvaćen za sada je još rano govoriti, mada je Bugarska i te kako zainteresovana da se to desi. I dok je bugarski premijer Bojko Borisov rekao da će Sofija učiniti sve da Bugarski tok uvrsti u prioritetne projekte Evropske komisije, portparolka evropskog komesara za energetiku Arijasa Kanjetea Ana-Kaisa Itkonen rekla je da o tome ništa ne može da kaže, a nezvanično se može čuti da EK tek treba sve temeljno da analizira i proceni i od Sofije i zvanično dobije informacije o pripremama za Bugarski tok.

Potpuno je jasno da će Bugarska snažno podržati ideju o „Bugarskom toku” jer bi to značajno poboljšalo poziciju te zemlje na energetskoj mapi. Međutim, kako je nedavno rekao predsednik Udruženja za gas Srbije Vojsilav Vuletić, i pored toga što je razumljivo da Bugarska pokušava da dobije zeleno svetlo za taj projekat, distributivni centar „Balkan” je zapravo samo želja da se u Bugarsku dopremi gas iz više pravaca i da se, onda, distribuira u Evropu te da se na tom tranzitu, kao i zbog smeštaja gasa, ostvari profit.

„Bugarski tok“

Projekat „Bugarski tok“ podrazumeva da taj gasovod delom bude priključen na već izgrađenu infrastrukturu „Južnog toka”, a ceo pothvat predviđa dovođenje deset milijardi kubnih metara ruskog gasa, kao i gasa iz Azerbejdžana i bugarskih i rumunskih izvora u veliko skladište i čvor „Balkan” kod crnomorske luke Varna. Iz tog distributivnog centra gas bi se tarnsportovao do Srbije, Mađarske, Slovenije, Italije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;