Poboljšati energetsku efikasnost (video)

19.01.2016. | Teodora Vasiljević | RTV

Većina zgrada nema dovoljno dobru izolaciju, pa su prostorije hladne, a računi visoki. Ukoliko bi se uložilo u izolaciju, računi za grejanje bi se svakako smanjili, međutim postavlja se pitanje da li građani imaju novca da poboljšaju izolaciju i na koji način se taj problem može rešiti?

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada određeno je da zgrade poseduju C energetski razred. Pojedini investitori opredeljuju se i za one sa najboljom izolacijom, odnosno za A energetski razred. Zaineresovanost građana za takve stanove je u porastu, jer sve češće uviđaju značaj dobre izolacije.

- Imamo finansijski efekat koji se oseti odmah, ali isplativost je posle godinu-dve, tri ili pet. Što više uložite na početku investitor, odnosno kupac, pre će doći ta isplativost i više ćete je osetiti u prvom, drugom mesecu računa koje dobijate od „Toplane“, od „Informatike“ ili od „Elektrovojvodine“ – kaže Borivoje Buha, direktor firme „Buha Invest".

Iako u poslednjih nekoliko godina postoji veliki pomak u svesti građana o značaju energetske efikasnosti, problemi i dalje postoje.

- Sve novije zgrade, koje se od 2012. godine, kada je Zakon stupio na snagu, sve nove zgrade moraju biti energetskog razreda C ili više-nove zgrade, ali problem je sa starim zgradama kojih po nekim procenama na teritoriji Republike Srbije ima preko 400 000 stanova i zgrada koji su ranije izgrađeni koji su na žalost jako loše energetske efikasnosti – kaže Ratko Rogan, direktor „Stambene agencije“.

Ono što je problematično u vezi sa novim Zakonom je to što nije definisano na koji način ljude treba obavezati na to da poboljšaju izolaciju. To predstavlja problem, jer u većini zgrada ne postoji jednoglasan dogovor, kao ni finansijska mogućnost svih stanara da zgrada bude energetski efikasnija, te se stoga uglavnom ništa ne preduzima, a energetska efikasnost ostaje na veoma niskom nivou.

 
Share |

Komentari: 1

M 19.01.2016 13.05.28

Sve firme koje u ponudi imaju sve potrebno za termoizolaciju, mogli bi malo da snize cene svoje robe. Poraditi na kvantitetu da bi se doblilo na kvalitetu. Slicna situacija kao i sa legalizacijom. Verujem da ce velika vecina, platiti koliko vec treba za legalizaciju. Bez 2-3 hiljade evra, ne moze se uraditi termoizolacija, konkretno mislilm na kucu.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

KNAUF ZEMUN
KNAUF ZEMUN
BEOGRAD-ZEMUN
www.knauf.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

DOMIS ENTERIJERI
DOMIS ENTERIJERI
SREMSKA MITROVICA-LAĆARAK
www.domisenterijeri.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...