Poboljšati energetsku efikasnost (video)

19.01.2016. | Teodora Vasiljević | RTV

Većina zgrada nema dovoljno dobru izolaciju, pa su prostorije hladne, a računi visoki. Ukoliko bi se uložilo u izolaciju, računi za grejanje bi se svakako smanjili, međutim postavlja se pitanje da li građani imaju novca da poboljšaju izolaciju i na koji način se taj problem može rešiti?

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada određeno je da zgrade poseduju C energetski razred. Pojedini investitori opredeljuju se i za one sa najboljom izolacijom, odnosno za A energetski razred. Zaineresovanost građana za takve stanove je u porastu, jer sve češće uviđaju značaj dobre izolacije.

- Imamo finansijski efekat koji se oseti odmah, ali isplativost je posle godinu-dve, tri ili pet. Što više uložite na početku investitor, odnosno kupac, pre će doći ta isplativost i više ćete je osetiti u prvom, drugom mesecu računa koje dobijate od „Toplane“, od „Informatike“ ili od „Elektrovojvodine“ – kaže Borivoje Buha, direktor firme „Buha Invest".

Iako u poslednjih nekoliko godina postoji veliki pomak u svesti građana o značaju energetske efikasnosti, problemi i dalje postoje.

- Sve novije zgrade, koje se od 2012. godine, kada je Zakon stupio na snagu, sve nove zgrade moraju biti energetskog razreda C ili više-nove zgrade, ali problem je sa starim zgradama kojih po nekim procenama na teritoriji Republike Srbije ima preko 400 000 stanova i zgrada koji su ranije izgrađeni koji su na žalost jako loše energetske efikasnosti – kaže Ratko Rogan, direktor „Stambene agencije“.

Ono što je problematično u vezi sa novim Zakonom je to što nije definisano na koji način ljude treba obavezati na to da poboljšaju izolaciju. To predstavlja problem, jer u većini zgrada ne postoji jednoglasan dogovor, kao ni finansijska mogućnost svih stanara da zgrada bude energetski efikasnija, te se stoga uglavnom ništa ne preduzima, a energetska efikasnost ostaje na veoma niskom nivou.

 
Share |

Komentari: 1

M 19.01.2016 13.05.28

Sve firme koje u ponudi imaju sve potrebno za termoizolaciju, mogli bi malo da snize cene svoje robe. Poraditi na kvantitetu da bi se doblilo na kvalitetu. Slicna situacija kao i sa legalizacijom. Verujem da ce velika vecina, platiti koliko vec treba za legalizaciju. Bez 2-3 hiljade evra, ne moze se uraditi termoizolacija, konkretno mislilm na kucu.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...