Energija iz obnovljivih izvora

19.11.2008. | Build Up

Los Anđeles - Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger potpisao ukaz po kome bi Kalifornija obezbedila trećinu potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora do 2020. Do sada je Kalifornija imala plan o pokrivanju jedne petine svojih potreba iz obnovljivih izvora energije, kao što su vetar i sunčeva energija, do 2010. godine.

Poptisavši juče ukaz, Švarceneger je rekao da veruje da bi smanjenje emisije štetnih gasova podstaklo inovacije, dovelo do privrednog buma u Kaliforniji.Takođe, kazao je da bi to istovremeno dovelo i do velikih ušteda u domaćinstvima za račune za struju i gorivo. Na poziv Švarcenegera, počeo je dvodnevni Globalni samit guvernera o emisiji štetnih gasova, kojem će, kako je najavljeno prisustvovati nekoliko stotina lidera vlada, biznismena, naučnika i predstavnika agencija za zaštitu životne sredine iz celog sveta, a i UN će poslati jednog od svojih predstavnika.

Samit na Beverli Hilsu, pokušaj je kalifornijskog guvernera da informiše i pripremi pregovarače za tematski skup UN narednog meseca u Poljskoj, a o novoj klimatskoj povelji koju bi UN trebalo da završe do kraja iduće godine. Međuvladin panel UN o klimatskim promenama pod okriljem UN saopštio je da može doći do porasta prosečne temperature u svetu između 4 i 11 stepeni do 2100.godine ukoliko ne počne da se značajno redukuje emisije gasova.

Problem je što mnoge zemlje, naročito sada u periodu globalne krize, strahuju da bi troškovi smanjenja emisije gasova bili previsok namet na njihove privrede. Jedan od eksperata, i toku priprema za ovaj samit, sračunao je da će samo putovanja avionom oko 1.400 pozvanih na ovaj samit, emitovati 2.554 metričke tone karbon-dioksida, što je jednako količini gasova koju 424 automobila emituju tokom jedne godine.
 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...