INFONET-468X60-BANNER

Srbija traži novac za krak gasa do Bugarske

15.10.2015. | B-92

Srbija će na predstojećoj sednici Ministarskog saveta „Energetske zajednice“ (EZ) u Tirani tražiti što veću donaciju od EU za izgradnju gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Za projekat gasne konkecije Niš-Dimitrovgrad, koji je od velikog značaja za Srbiju i regionalno povezivanje, insistiraćemo na sednici EZ 16. oktobra u Tirani da se izdvoje veća finansijska sredstva u vidu donacija za taj projekat – rekla je državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović. - Projekat je spreman i očekujemo da će se naći način da se zatvori finansijska konstrukcija, kazala je ona i podsetila da je Bugarska već dobila grant od EU za celu svoju deonicu tog projekta, a Srbija samo mali deo, i zato će traziti više.

Ona je podsetila da je EZ već proglasila prioritetnim projekte gasnih i elektro regionalnih interkonekcija i zato će Srbija insistirati da se nađu adekvatna finansijska sredstva za te projekte.

- Već imamo naznake i obećanja da će biti još sredstava za nas – rekla je Filipović.

Ona je dodala i da očekuje i da će na sednici tog saveta u Tirani biti usvojena i neka pitanja oko kojih je Srbija „protestovala“ i želela da se isprave, a odnose se na objedinjene procedure raznih vrsta dozvola, kao i primenu direktiva koje se odnose na energetsku efikasnost.

„Srbija je“, podsetila je, „poslednjih godinu i po dana dobila dosta pozitivnih ocena od EZ, posebno posle restrukturiranja ’Srbijagasa’ i razdvajanje delatnosti te kompanije na nezavisnog transportera i distributera tokom ove godine, što je urađeno u saradnji sa kolegama iz EZ“.

- Sada predstoji finansijsko restrukturiranje „Srbijagasa“ koje se radi u saradnji sa „Svetskom bankom“ – napomenula je Filipović. Ona je istakala da je za Srbiju bitno da se sve više čuje naš glas u EZ jer naša zemlja prednjači po primeni pravila EZ.

Filipović, koja je prisustvovala otvaranju „Međunarodnog sajma energetike i ekologije“, ukazala je na značaj tog sajma za razvoj privrednih aktivnosti u Srbiji i privlačenje investicija u energetici. Ona je najavila da je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje će sutra predstaviti na „Sajmu energetike“.

- Taj zakon je usaglašen sa stručnjacima i pravilima „Energetske zajednice“ – rekla je Filipović i dodala da će izmane tog zakona omoguciti veće privlačenje investicija u rudarstvo, skraćenje postupaka za dobijanje dozvola.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;