INFONET-468X60-BANNER

Ministar Antić otvorio Sajam energetike u Beogradu (video)

14.10.2015. | Tanjug

Međunarodni sajam energetike i ekologije, na kome izlaže 150 izlagača iz 120 zemalja, otvoren je na Beogradskom sajmu. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je otvorio sajam, rekao je da se srpska energetika ubrzano razvija i istakao da je u prethodnih godinu dana napravljen veliki napredak u toj oblasti.

Antić je istakao da je stvoren čvrst zakonodavni okvir za sektor energetike, ojačano nezavisno regulatorno telo a naša zemlja je dobila i sve pohvale energetske zajednice da je najnaprednija u regionu po pitanju liberalizacije tržišta struje i gasa. On je najavio da će za nekoliko nedelja biti usvojena podzakonska akta neophodna za veća ulaganja u obnovljive izvore energije.

Kada je reč o investicijama, Antić je istakao da je posle tri decenije krenula realizacija nove termoelektrane u Kostolcu, snage 350 megavata a da biti revitalizovano i niz elektrana. Planirana je i realizacija reverzibilne hidroelektrane, a ubrzo će početi i realizacija transbalkanskog koridora za prenos struje, naveo je on.

Antić je podsetio da se vode ozbiljni pregovori za realizaciju gasne interkonekcije sa Bugarskom a najavio je i da će ove godine na mrežu biti priključen i prvi vetropark snage 10 megavata. Ministar je rekao da očekuje da će se i ostali projekti vetroparkova ubrzano realizovati posle usvajanja modela ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije.

Antić je istakao da se u energetskom sektoru sprovode i restrukturiranje javnih preduzeća i naglasio da je „Elektromreža Srbije“ najuspešnije javno preduzeće iz tog sektora koje uplaćuje najveću dividentu u budžet.

- U toku je i restrukturiranje EPS-a, a prvi rezultati su ohrabrujući – rekao je Antić i ukazao da i „Srbijagas“ postiže dobre finansijske rezultate. - NIS u ovim teškim vremenima za naftne kompanije ostvaruje pozitivne rezultate poslovanja, i očekuje se da će preduzeća iz energetskog sektora, koja su sada stabilna i jaka, ubrzo postati i moćna.

„Beogradski sajam“ je od 14. do 16. oktobra domaćin 11. Međunarodnog sajma energetike i 12. Međunarodnog sajma zaštite životne sredine i prirodnih resursa „Ecofair“, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sajmove ove godine podržavaju „Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj“ (NALED) i Privredna komora Srbije (PKS). Prijavljeno je više od 150 izlagača iz 20 zemalja i očekuje se oko 7.000 posetilaca, od čega 5.000 iz privrede.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER
SEEBBE2022-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;