Mihajlović: Jeftinija i kraća procedura za legalizaciju

17.09.2015. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će novi zakon o legalizaciji objekata doneti jeftiniju i kraću proceduru i da će postojati dve opcije – ozakonjenje ili rušenje.

Mihajlović je za RTS rekla da je država donela odluku da po službenoj dužnosti sprovede legalizaciju i da je to urađeno u javnom interesu građana Srbije.

- Milion i po nelegalno izgrađenih objekata ugrožavaju zaista direktno legalno već izgrađene objekte – istakla je Mihajlović i dodala da postoji trend rasta broja nelegalnih objekata i da „moramo da podvučemo crtu“.

Mihajlović je podsetila da mnogi prethodni zakoni nisu doneli prave rezultate i da umesto da bude manje nelegalno izgrađenih objekata, bio je njihov svakodnevni rast.

Prema njenim rečima, jedna od mogućnosti je da se ozakone objekti, a druga je mogućnost da se to ne uradi, zbog čega se na kraju snose posledice. Ona je napomenula da 80 odsto nelegalno izgrađenih objekata jesu stanovi i porodične kuće gde ljudi žive, istakavši da je cilj pojeftinjenje i skraćenje procedure i da "nema više hrpe dokumenata".

- Oni koji su podneli zahtev za legalizaciju, kojih ima 770.000 u Srbiji, plaćaju administrativnu taksu, koja je fiksna i jednokratna i za objekte do 100 kvadrata iznosi 3.000 dinara, za 200 kvadrata iznosi 10.000, a do 300 kvadrata iznosi 20.000 dinara – objasnila je Mihajlović.- Druga grupa ljudi, koja nije predala nijedan zahtev, što je oko 700.000 ljudi, moraju da podnesu izveštaj o zatečenom stanju i uz to, da plate administrativnu taksu. Komercijalni objekti do 1.000 kvadratnih metara ili preko 1.000 kvadratnih metara i te kako će platiti svoju naknadu.

- Ta naknada neće biti toliko velika kao što je bila u prethodnom zakonu, jer je želja da i oni ozakone svoje objekte, ali će se meriti milionima dinara – najavila je Mihajlović i dodala da za njih neće biti posebnih povlastica i da je reč o oko 20 odsto nelegalno izgrađenih objekata. - Zakon je jasan, inspekcija će popisati nelegalno izgrađene objekte.

Govoreći o onima, koji nisu podneli zahtev za legalizaciju, Mihajlović je objasnila da postoje dve mogućnosti.

- Vi dobijete rešenje svakako o rušenju, ukoliko niste podneli zahtev i imate mogućnost da krenete odmah u proceduru i nabavite vaš elaborat i platite taksu, tako se ozakonite – objasnila je Mihajlović. - Druga stvar je, naravno, ako to ne uradite, normalno je da ne možete da budete ozakonjeni i da će se krenuti u rušenje. Ukoliko imate stan u zgradi i svi se ozakone, a vi nećete baš to da uradite, onda će porez na imovinu biti mnogo veći i sa druge strane, to jeste krivično delo i snosićete posledice krivičnog dela.

- Oni koji imaju dokumenta i plate taksu, mogu za pet do 10 dana da ozakone svoj objekat – rekla je Mihajlović i dodala da će zakon biti usvojen do kraja oktobra.

 

 
Share |

Komentari: 1

jelena 23.09.2015 11.48.09

Ja sam pre mesec dana zavrsila legalizacijom kuce na Zlatiboru i platila 530.000,00 dinara za 51m2. Moj suinvestitor, nije hteo da sklapa ugovor, ceka najavljeno pojeftinjenje. Ko je ovde lud? Jeli to posteno?

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...