Potpisan ugovor o izgradnji postrojenja "Novosadske toplane" (video)

20.07.2015. | Tanjug

Direktori Javno-komunalnog preduzeća „Novosadska toplana“ Dobrosav Arsović i kompanije „Energotehnika-Južna Bačka“ Dragoljub Zbiljić potpisali su ugovor o izgradnji kogeneracionog postrojenja na Toplani „Zapad“, vredan 6,24 miliona evra.

Svečaom potpisivanju ugovora o realizaciji tog strateški važnog energetskog projekta, kojim će pre svega u Novom Sadu biti obezbeđeno kvalitetnije  i ekonomičnije daljinsko grejanje, prisustvovao je gradonačenik Miloš Vučević.

Izrazivši zadovoljstvo tome što „Novosadska toplana“ nastavlja ulaganje u nove tehnologije i modernizaciju postrojenja, Vučević je istakao veliki značaj zajedničkog rada domaćih i nostranih partnera u ostvarivanju „jedne od najzahtevnijih investicija“ u toplifikaciji grada.

Uz „Energotehniku-Južna Bačka“ i „Nemačku razvojnu banku – KfW“, u tom poslu učestvuje i „Dženeral Elektrik” (GE), napomenuo je Vučević i istakao i da je to prvo veće učešće tog američkog giganta u gradu i našoj zemlji uopšte.

- Taj konzorcijum nas uverava da će ova investicija biti veoma brzo završena i kvalitetno urađena i da ćemo u Novom Sadu imati kvalitetno grejanje“, rekao je Vučević novinarima u Gradskoj kući i dodao da druga ulaganja u razvoj u „Novosadskoj toplani“ nagoveštavaju znatno „ekonomičniji i efikasniji toplifikacioni sistem – u gradu.

Arsović je najavio da će ta vredna investicija biti završena na proleće iduće godine i istakao njenu očekivanu isplativost za 2,2 godine, a nakon toga će prihodi od tog ulaganja biti iskorišćeni u nove obnove i razvoj.

Taj investicioni projekat je „istorijska prekretnica za ’Novosadsku toplanu’ jer će ona time postati povlašćeni proizvođač električne“, naveo je on i dodao da bi razlika između prihoda i rashoda u proizvodnji tople potrošne vode i električne energije trebalo da iznosi godišnje 2,9 miliona evra.

Za „Energotehniku-Južna Bačka“ ovo je jedan od najznačajnijih ugovora, rekao je Zbiljić i naglasio da tim novim poslom „dokazujemo visoku klasu, jer smo posao dobili na međunarodnom nadmetanju“, sprovedenom od Ministarstva rudarstva i energetike.

- Zajedno sa našim partnerima „GE Jenbaher“ radićemo na projektu savremen visoke tehnologije, koji je novitet na našim prostorima  a za koji već imamo reference na stranom tržištu – napomenuo je Zbiljić i dodao da mu je dragot to što će projekat biti realizovan u Novom Sadu, gde je i sedište firme na čijem je čelu.

Projektom izgradnje kogeneracionog postrojenja, instalisane snage 9,9 megavata, na Toplani „Zapad“ predviđena je kombinovana proizvodnja električne i toplotne energije, čime „Novosadska toplana“ počinje proces transformacije konvencionalnog u moderan i održiv sistem daljinskog grejanja.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...