Potpisan ugovor o izgradnji postrojenja "Novosadske toplane" (video)

20.07.2015. | Tanjug

Direktori Javno-komunalnog preduzeća „Novosadska toplana“ Dobrosav Arsović i kompanije „Energotehnika-Južna Bačka“ Dragoljub Zbiljić potpisali su ugovor o izgradnji kogeneracionog postrojenja na Toplani „Zapad“, vredan 6,24 miliona evra.

Svečaom potpisivanju ugovora o realizaciji tog strateški važnog energetskog projekta, kojim će pre svega u Novom Sadu biti obezbeđeno kvalitetnije  i ekonomičnije daljinsko grejanje, prisustvovao je gradonačenik Miloš Vučević.

Izrazivši zadovoljstvo tome što „Novosadska toplana“ nastavlja ulaganje u nove tehnologije i modernizaciju postrojenja, Vučević je istakao veliki značaj zajedničkog rada domaćih i nostranih partnera u ostvarivanju „jedne od najzahtevnijih investicija“ u toplifikaciji grada.

Uz „Energotehniku-Južna Bačka“ i „Nemačku razvojnu banku – KfW“, u tom poslu učestvuje i „Dženeral Elektrik” (GE), napomenuo je Vučević i istakao i da je to prvo veće učešće tog američkog giganta u gradu i našoj zemlji uopšte.

- Taj konzorcijum nas uverava da će ova investicija biti veoma brzo završena i kvalitetno urađena i da ćemo u Novom Sadu imati kvalitetno grejanje“, rekao je Vučević novinarima u Gradskoj kući i dodao da druga ulaganja u razvoj u „Novosadskoj toplani“ nagoveštavaju znatno „ekonomičniji i efikasniji toplifikacioni sistem – u gradu.

Arsović je najavio da će ta vredna investicija biti završena na proleće iduće godine i istakao njenu očekivanu isplativost za 2,2 godine, a nakon toga će prihodi od tog ulaganja biti iskorišćeni u nove obnove i razvoj.

Taj investicioni projekat je „istorijska prekretnica za ’Novosadsku toplanu’ jer će ona time postati povlašćeni proizvođač električne“, naveo je on i dodao da bi razlika između prihoda i rashoda u proizvodnji tople potrošne vode i električne energije trebalo da iznosi godišnje 2,9 miliona evra.

Za „Energotehniku-Južna Bačka“ ovo je jedan od najznačajnijih ugovora, rekao je Zbiljić i naglasio da tim novim poslom „dokazujemo visoku klasu, jer smo posao dobili na međunarodnom nadmetanju“, sprovedenom od Ministarstva rudarstva i energetike.

- Zajedno sa našim partnerima „GE Jenbaher“ radićemo na projektu savremen visoke tehnologije, koji je novitet na našim prostorima  a za koji već imamo reference na stranom tržištu – napomenuo je Zbiljić i dodao da mu je dragot to što će projekat biti realizovan u Novom Sadu, gde je i sedište firme na čijem je čelu.

Projektom izgradnje kogeneracionog postrojenja, instalisane snage 9,9 megavata, na Toplani „Zapad“ predviđena je kombinovana proizvodnja električne i toplotne energije, čime „Novosadska toplana“ počinje proces transformacije konvencionalnog u moderan i održiv sistem daljinskog grejanja.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?