INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mihajlović: Zakon o konverziji otkočiće investicije (video)

14.07.2015. | Tanjug

- Zakonom o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, otkočićemo prostor za investitore, da počnu da grade, uvećavaju investicije, što će dovesti i do većeg zapošljavanja – izjavilia je potpredesdnica Vlade Zorana Mihajlović.

U izjavi „Tanjugu“ uoči rasprave o tom zakonu u Skupštini Srbije, Mihajlović je istakla da je ovaj propis još jedan dokaz da Vlada čini sve da stvori što bolje uslove i što bolji ambijent za investiranje.

Prema njenim rečima, zakon je pre svega namenjen investitorima koji su dolazili do građevinskog zemljišta u postupcima stečaja i privatizacije kao i na „sve druge načine koji nisu rešeni do sada“.

- Oni su postajali vlasnici, ali su imali samo pravo korišnjeća i normalno da nisu bili zainteresovani da dalje grade na tom prostoru. Sada će moći da grade i to je taj dodatak koji nam je falio kada govorimo o ambijentu poslovanja – rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, predlog zakona je u skladu sa Ustavom, a predviđeno je da se konverzija radi uz naknadu koja će se određivati na osnovu tržišne vrednosti. Naknada će, dodala je, moći da bude umanjena ukoliko se investitori nalaze u lokalnim samoupravama koje spadaju u devastirana područja.

Mihajlović, koja će obrazložiti zakon u svojstvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavila je da će Vlada u narednih 20 dana doneti uredbu kojom će definisati kako je i gde moguće umanjti naknadu.

- Očekujem da ćemo konačno rešiti to pitanje i omogućiti da se u Srbiji gradi – poručila je Mihajlović. - Ulagači će, ukoliko poslanici usvoje taj propis, moći da se šire, a to je interes Vlade Srbije. Naš interes je da investitori, domaći i strani, koji su privatizovali firme u prethodnom periodu počnu da grade na tim  svojim prostorima.

Ona je podsetiila da 2009. godine nije moglo da se konvertuje pravo korišćenja u pravo svojine za sve one koji su stekli građevinsko zemljište kroz privatizaciju ili stečaj, što je, kako je rekla, direktno uticalo na smanjenje investicija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;