Zakon o konverziji početkom jula

16.06.2015. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila da bi Zakon o konverziji trebalo da bude usvojen početkom jula u Skupštini, kao i da je u Srbiji 5.500 hektara građevinskog zemljišta koje podleže konverziji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ona je rekla da je Vlada nacrt zakona o konverziji poslala na mišljenje svim ministarstvima, te da očkuje da ovaj dokument bude na Vladi za desetak dana, a da početkom jula bude usvojen.

Mihajlović je objasnila da u Srbiji postoji ukupno 660.000 hekara građevinskog zemljišta, a da 5.5000 hektara podleže konverziji. Ona je rekla da je Vlada prihvatila sve sugestije AmCham-a, NALED-a koje se odnose na novi zakon o konverziji.

- Pitanje tržišne cene, plaćanje naknade i pitanje umanjenja i pitanje bez naknade koje smo prihvatili za izgrađeno zemljište je način da pokušamo da sve strane pomirimo i zatvorimo taj proces koji se zove pitanje pretvaranja prava korišćenja u pravo svojinje ili pravo zakupa – istakla je ona.

Ona je istakla da postoji mogućnost da „imamo pravo zakupa na 99 godina, da se plaća određena zakupnina tako što će se tržišna cena podeliti sa brojem godina, ili pravo svojine i da postoji mogućnost da se smanji naknada, odnosno ukine“.

- Smanjenje naknade je moguće kada govorim o lokalnim samoupravama koje su devastirane ili koje imaju nizak stepen razvoja – rekla je Mihajlović.  

Predsednik Upravnog odbora „Američke privredne komore“ (AmCham) u Srbiji Zoran Petrović je rekao da je zahtev ovog poslovnog udruženja – konverzija bez naknada za izgrađeno građevinsko zemljište, resorno ministarstvo uvrstilo u nacrt zakona o konverziji.

On je rekao da AmCham predlaže i uvođenje izuzetaka od plaćanja pune naknade za konverziju i to, kako je rekao, preciziranje da investitor može da po izgradnji objekta na zemljištu na kome ima dugoročni zakup izvrši konverziju bez naknade uz prestanak obavezne zakupnine na tom zemljištu.

- Na ovaj način biće omogućeno onima koji su spremni da grade na neizgrađenom zemljištu da im cena konverzije bude simbolična – rekao je on.

Petrović je rekao da je potrebno predvideti da se naknada ne plaća ni za objekte poput garaža, silosa, saobraćajnica.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...