Pirot na dobrom putu unapređenja energetske efikasnosti

22.04.2015. | PlusOnline

U Beogradu se 22. i 23. aprila održava Drugi međunarodni sajam o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti – „RENEXPO-Zapadni Balkan“. Jedna od tema sajma biće i promocija Projekta srpsko-nemačke saradnje „Energetska efikasnost u zgradarstvu“.

- U okviru ovog sajma biće predstavljanje projekta srpsko-nemačke saradnje energetske efikasnosti u zgradarstvu u kome su partneri sa nemačke strane organizacija za tehničku saradnju GIZ, a sa naše strane Ministarstvo energetike i Ministarstvo građevinarstva. Naša opština već dugi niz godina ostvaruje kvalitetnu i plodnu saradnju sa GIZ-om, tako da ovaj projekat i ovo predstavljanje praktično znači nastavak saradnje – objasnio je Bojan Ivković, samostalni stručni saradnik za energetiku.

Opština Pirot je od strane GIZ-a odabrana kao jedna od četiri opštine, od ukupno 169 lokalnih samouprava, sa kojima GIZ sarađuje, da se predstavi i prisutne upozna sa svojim iskustvima i planovima iz oblasti unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu. Tom prilikom će predstavnici opštine obaviti razgovore sa domaćim i međunarodnim ekspertima iz ove oblasti. Prethodna faza projekta obuhvatala je energetsku sertifikaciju objekata i ona je uspešno završena.

Prema Ivkovićevim rečima u toj fazi su sertifikovana 5 objekata, urađeni su elaborati i izdati energetski pasoši, naša opština je odabrana kao jedna od opština sa kojom GIZ ima najbolju saradnju. Ovom prilikom će, ispred Opštine, Boban Nikolić član Opštinskog veća detaljnije upoznati prisutne sa aktivnostima koje opština Pirot sprovodi u ovoj oblasti.

- Sledeća faza ovog projekta koja se planira je stavljanje u funkciju centralnog registra energetskih pasoša pri Ministarstvu građevine čime će biti omogućeno dobijanje informacije o svim sertifikovanim objektima na teritoriji Republike Srbije – istakao je Ivković.

Ivković kaže da je Pirot na dobrom putu unapređenja energetske efikasnosti jer je sada aktuelan ovaj projekat, a paralelno s tim sprovode se i aktivnosti u oblasti korišćenja biomase, odnosno projekat zamene postojećih kotlova kotlovima na bio masu u školskim objektima.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...