INFONET-468X60-BANNER

Gradiće se novi most preko Save

15.04.2015. | N. Vukić | Novosti

U Beogradu će ove godine početi izgradnja još jednog mosta preko Save, pored postojećeg na obilaznici kod Ostružnice. Tender će biti raspisan u maju, a projekat će se finansirati od ušteda iz kredita „Evropske investicione banke“ (EIB) u vrednosti od 30 miliona evra.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, Miodrag Poledica rekao je da će kada most bude završen obilaznica, dobiti pun profil auto-puta sa šest traka od Batajničke petlje do Ostružnice. On je dodao da za završetak punog profila auto-puta beogradske obilaznice nedostaje još 14 kilometara druge trake od Ostružnice do Straževice i 10 kilometara do Bubanj potoka.

- Potrebno je izgraditi i 30 kilometara auto-puta od Bubanj potoka do Pančeva – kazao je državni sekretar. - Idejni projekat za tu drumsko-železničku obilaznicu od Bubanj potoka do Pančeva, sa još jednim mostom preko Dunava, već je urađen. Investicija je velika i pregovori su u toku. Pregovaramo sa kineskim partnerima o finansiranju po modelu javno-privatnog partnerstva ili koncesije.

Inače, kada je mostogradnja u srpskoj prestonici u pitanju, postoje veliki planovi. Rečne obale u budućnosti će spojiti bar još pet mostova, tako da će Beograd imati više od deset mostova na potezu od Ade Ciganlije do Vinče.

Ulice glavnog grada i postojeće konstrukcije iznad Save i Dunava biće rasterećene izgradnjnom novih, ali i rekonstrukcijom i nadogradnjom starih mostova. U planu je da Stari savski most bude proširen, da Brankov dobije „blizanca“, dok će na Starom železničkom umesto vozova paradirati – pešaci. U okviru projekta „Beograd na vodi“ predviđeno je i da Stari savski most dobije ukupno još četiri trake. Premošćavanju reke i smanjenju saobraćajnih gužvi doprineće i izgradnja beogradskog metroa, jer u sklopu ovog projekta planirana je izgradnja još jednog mosta pored Brankovog. Stari železnički most očekuje prenamena u pešački.

Do 2021. godine prema Generalnom urbanističkom planu predviđena je i izgradnja mostova u zoni Rospi ćuprija-Ada Huja, kao i u Vinči.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;