„Koridori Srbije“: Nismo „spiskali“ 23 miliona dinara

12.02.2015. | B-92

„Koridori Srbije“ nisu potrošili 23 miliona dinara za sanaciju tunela na Obilaznici oko Beograda, već su, kako tvrde, čak ostvarili značajnu uštedu, a pritom obezbedili sigurne uslove za bezbedno odvijanje saobraćaja i time smanjili rizik koji je postojao dok su tuneli bili pušteni u saobraćaj bez rasvete, protivpožarnog i bezbednosnog sistema.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da su „’Koridori Srbije’ za sanaciju jednog tunela potrošili 23 miliona dinara više, jer je analiza za taj projekat rađena u mraku“.

„Koridori Srbije“ su u saopštenju naveli da su tokom 2008. i 2009. godine bili završeni radovi na izgradnji i opremanju tunela „Lipak“ i „Železnik“ i tada su bili pušteni u probni rad i eksploataciju svi sistemi, ali zbog nedostatka uslova za priključenje na javnu elektroenergetsku mrežu oni su isključeni i od tada do danas mnogo te opreme i prateće opreme i instalacija je nestalo, oštećeno i uništeno.

Pregled i procena oštećenja na osnovu kojih je izrađen predmer i konkursna dokumentacija za javnu nabavku i sklopljen ugovor za sanaciju tih tunela rađeni su 2011. godine, „pri čemu su tuneli bili bez struje, u mraku i pod punim saobraćajnim opterećenjem“.

- U momentu pregleda nije bilo moguće adekvatno sagledati i analizirati sve neophodne količine i vrste radova, s obzirom na činjenicu da je pregled od strane stručnog osoblja vršen pri izuzetno nebezbednim okolnostima odnosno u apsolutnom mraku i pod saobraćajem – navodi se u saopštenju „Koridora Srbije“.

Određene vrste radova, kako se dodaje, moguće je bilo adekvatno sagledati tek posle zatvaranja saobraćaja i preusmeravanja privremenom saobraćajnom signalizacijom, za šta su se stekli uslovi tek nakon započinjanja radova na sanaciji i pribavljanjem odgovarajućih dozvola od strane Ministarstva saobraćaja.

U junu 2012. godine, kao investitor i naručilac posla, „Koridori Srbije“ zaključili su ugovor o izvođenju radova na sanaciji tunela „Lipak“ i tunela „Železnik“ i priključenju objekata na elektroenergetsku mrežu. Predmet ovog ugovora je izvođenje radova na sanaciji oštećene i otuđene opreme tunela „Lipak“ i „Železnik“.

Radovi koji su predmet ovog ugovora pretežno su: sanacija elektroenergetskih i telekomunikacionih instalacija, ugradnja i sanacija elektroenergetske opreme, ugradnja i sanacija opreme za svetlosnu signalizaciju, sistem svetlosnog obeležavanja, detekciju i kontrolu saobraćaja i prateće sigurnosne opreme za bezbednost saobraćaja, koja podrazumeva između ostalog i protivprovalne sisteme, protivpožarne sisteme, kontrolu vidljivosti, kontrolu vetra i hidrantsku mrežu, precizira se u saopštenju.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...