INFONET-468X60-BANNER

Ljubovija-Bratunac: Grade viši most zbog poplava

29.09.2014. | Novosti

Radovi na početku izgradnje mosta na Drini između Ljubovije i Bratunca ponovo su odloženi. Novo pomeranje rokova usledilo je pošto su stručne službe, analizirajući posledice i razmere majskih poplava, predložile da se poveća visina mosta, pa je prvobitni projekat zbog toga morao da se menja, potvrđeno je „Novostima“ u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je u četvrtak (25. septembar 2014.) u Banjaluci da bi izgradnja novog mosta i graničnog prelaza između Bratunca i Ljubovije odnosno Srbije i BiH mogla da počne na proleće.

Odlaganje izgradnje mosta dodatno je obeshrabrilo meštane Podrinja koji su sada još skeptičniji u vezi s početkom rešavanja ovog pitanja od kojih im mnogo štošta zavisi.

Najviše trpi privreda srednjeg Podrinja, jer je postojeći granični prelaz na starom ljubovijskom mostu zatvoren za robu i usluge odnosno teretna vozila još od 2010. godine. Tako su preduzetnici, pre svega prevoznici, prinuđeni da idu i do 100 kilometara do sledećeg prelaza, u Karakaju kod Zvornika.

Problem nepostojanja graničnog prelaza sa Srbijom na ovom potezu Drine više puta su isticali i malinari Srednjeg Podrinja. Dobrisav Blagojević, dugogodišnji proizvođač ovog jagodičastog voća, kaže da je otkupna cena maline u Srbiji, po pravilu, povoljnija nego u hladnjačama u Republici Srpskoj i BiH i da bi izgradnja novog graničnog prelaza i carinskog terminala omogućila da malinari mogu da izvoze svoje proizvode u Srbiju.

Inače, osim što će spajati dve regije, novi most će biti i deo Koridora 11, koji će skratiti put Dubrovnik-Sarajevo-Beograd za 40 kilometara. On će tako biti i najkraća veza između Sarajeva i Beograda.

Most između Ljubovije i Bratunca bi trebao da doprinese i ekonomskom razvoju srednjeg Podrinja, razvoju poljoprivrede, turizma i uspostavljanju čvršćih veza među stanovništvom ove regije i zato su sve oči građana ovog kraja uprte u Drinu.

Most na Drini između Ljubovije i Bratunca bi posle izgradnje mosta na Rači trebalo da bude drugi zajednički projekat Vlada Srbije i Srpske u oblasti mostogradnje.

Inače, gradnju mosta najavljivao je još u martu ove godine Velimir Ilić, ministar u Vladi Srbije, koji je u prisustvu čelnika Ljubovija i Bratunca, predstavio generalni projekat mosta i carinskog terminala i najavio da će tender za izvođača radova biti raspisan u aprilu. Po tom planu trebalo je da radovi počnu letos. Ilić je tada rekao da je budžetom Vlade Srbije za 2014. obezbeđeno 60 odsto sredstava od potrebnih 11 miliona evra, a da će most biti završen u 2015.

Troškovi

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS potvrdili su nam da samu izgradnju mosta i projekat finansira Srbija, da će zajednički granični prelaz biti finansiran po pola između Srbije i BiH, a pristupne puteve mostu će takođe finansirati svaka strana zasebno. Tako će Srpska imati troškove samo u smislu finansiranja izgradnje pristupnih puteva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;