„Solaris Energy“ gradi drugu solarnu elektranu u Kladovu

04.08.2014. | E-kapija

Preduzeće „Solaris Energy“ iz Kladova, uz finansijsku podršku i partnerstvo sa ProCredit bankom, nastavlja izgradnju i druge solarne elektrane u opštini Kladovo, čiji će kapacitet biti 999 kilovata (kW) i u koju će biti uloženo više od milion evra.

Prva faza solarne elektrane se nakon 6 meseci rada pokazala kao isplativ projekat ulaganja u obnovljive izvore energije, pa je nastavak gradnje druge solarne elektrane iste snage bio investiciono opravdan. Realizovan je zahvaljujući specijalnoj kreditnoj liniji ProCredit banke sa bespovratnim podsticajem od 15% od vrednosti dobijenog kredita, i uz podršku Nemačke razvojne banke KfW i Evropske komisije, navela je ProCredit banka u saopštenju.

„Proizvodnja električne energije u našoj prvoj solarnoj elektrani u Kladovu se odvijala prema predviđenom planu i pored toga što je broj sunčanih dana bio ispod proseka u tekućoj godini. Prihod od prodaje električne energije je bio dovoljan da se servisiraju sve obaveze banci kao i svi operativni troškovi i troškovi održavanja. Kao i do sada, ProCredit banka nam je, uz stručnost na polju ulaganja u obnovljive izvore energije, pružila podršku kao partner u novoj fazi projekta na istoj lokaciji“, istakao je Miloš Kostić, direktor preduzeća „Solaris Energy“.

Prema njegovim rečima, početak gradnje druge solarne elektrane na području Negotinske krajine će biti u prvim danima avgusta, a završetak gradnje i njeno puštanje u rad je planirano za početak oktobra 2014. godine.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...