INFONET-468X60-BANNER

La Cattedrale - ekstravagantni stadion sa staklenom fasadom

23.12.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Milano dobija velelepni stadion nazvan La Cattedrale. Nakon višegodišnjih pregovora, italijanski fudbalski klubovi Milan i Inter odlučili su se za novi dom. Stadion je dizajnirao studio Populous i on će zameniti kultni gradski stadion San Siro.

Planirani izgled stadiona La Cattedrale

Planirani izgled stadiona La Cattedrale (Foto: Populous)

Projekat obuhvata novi kvart za sport i razonodu od preko 110.000m2 zelenih površina, rekonstruišući čitavo okruženje. Parking će biti pod zemljom, da bi se celokupna površina koristila za sportske i rekreativne aktivnosti, koje će biti besplatne ili povezane sa gradom Milanom.

Populous je odgovoran za neke od najnovijih i najpoznatijih sportskih arena u svetu. La Cattedrale će moći da primi 65.000 gledalaca, što je za 15.000 manje od kapaciteta San Sira.

Namera je da se stadion uklopi u okolinu

Namera je da se stadion uklopi u okolinu (Foto: Populous)

Ovaj hram fudbala inspirisan je katedralom Duomo di Milano i galerijom Vitorio Emanuele II, a predstavlja proslavu umetničkog i kulturnog nasleđa grada. Neutralnost ugljenika i LEED sertifikat biće postignuti korišćenjem najinovativnijih materijala i najsavremenije tehnologije u korišćenju vode i električne energije, kao i kontroli buke.

Stadion će moći da primi 65.000 gledalaca

Stadion će moći da primi 65.000 gledalaca (Foto: Populous)

Stadion će imati staklenu fasadu, koja će menjati boje u zavisnosti od toga koji tim nastupa toga dana. Velika pažnja posvećena je udobnosti i bezbednosti gledalaca, u nameri da se obezbedi potpuno uživanje budućim generacijama navijača.

Stadion La Catedralle imaće staklenu fasadu

Stadion La Cattedrale imaće staklenu fasadu (Foto: Populous)

Osim novog stadiona, biće izgrađena i cela nova stambena zona. Projekat je osmišljen uz maksimalno korišćenje samoodrživih izvora energije, ali i u duhu arhitekture koja prevladava u Milanu poslednjih godina. Izgradnja stadiona sa pratećim sadržajima koštaće 1,2 milijarde evra. Biće postavljeni postavljeni solarni paneli, kao i sistem za prikupljanje kišnice koja će se prerađivati pre ponovnog korišćenja

Posebna pažnja posvećena je održivosti projekta

Posebna pažnja posvećena je održivosti projekta (Foto: Populous)

Izgradnja će početi nakon završetka Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, a novi stadion će biti spreman za sezonu 2027/2028. ukoliko sve bude teklo po planu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;