INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Studentski dom sa virtuelnim prozorima

11.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat na kome se radi dugi niz godina postao je tema javnosti zbog kontroverzi koje se tiču samog objekta a to je da studentski dom "Munger Hall" u okviru University of California ima većinu soba bez prozora. Zamisao da preko 90 odsto od 4.500 studenata živi u sobama bez prozora, jako je uznemirilo arhitektu Dennisa McFaddena koji je shodno tome u znak protesta istupio iz projekta. On je bio konsultant i radio na reviziji projekta tokom 15 godina i kao obrazloženje naveo da ne podržava ovakav projekat iz svoje perspektive kao arhitekte, roditelja i ljudskog bića.

Munger Hall u okviru University of Californi

"Munger Hall" u okviru University of California (Foto: University of California Santa Barbara)

Projektom je predviđeno da se ovaj kampus prostire na površini od 156.000 kvadratnih metara i da u njemu boravi do 4.500 studenata. Gigantska dvorana imala bi četrnaest ulaza i izlaza, ali bi više od 90 odsto studenata živelo u sobama bez prozora. Radi poređenja, trenutno najveći pojedinačni studentski dom na svetu, "Bancroft Hall" smešta 4.000 studenata i ima više krila sa više od 25 ulaza. Navedeno je takođe da bi jednokrevetne spavaće sobe umesto standardnih prozora imale virtuelne koji bi simulirali sunčevu svetlost.

Svaki od devet spratova studentskog doma imao bi po osam "kuća" sa sa osam zasebnih "apartmana" organizovanih oko zajedničke kuhinje i dnevnog boravka. U okviru poslednjeg sprata nalazilo bi se dvorište od 40ak ari sa otvorenim celinama za društvene aktivnosti i prostorijama za druženje i sedenje.

Dennis McFadden je u svom obrazloženju naveo da veliki broj dokaza pokazuje da unutrašnje okruženje sa pristupom prirodnom svetlu, vazduhu i pogledom na prirodu poboljšava i fizičko i mentalno blagostanje stanara. On je dodao da nijedan drugi projekat nije toliko potencijalno destruktivan za kampus kao ovaj. Naveo je da je projekat opisan kao 100 odsto završen, i da nije zatraženo odobrenje, nije se glasalo, niti se nameravaju niti zahtevaju nikakva dalja podnošenja. Njegovo mišljenje deli i američki arhitektonski kritičar Paul Goldberger, dobitnik Pulicerove nagrade, koji je rekao da je ukoliko je ovo istina, projekat "groteskna, bolesna šala - zatvor koji se maskira kao spavaonica".

Jednokrevetne sobe sa zajedničkim prostorom u Munger Hall

Jednokrevetne sobe sa zajedničkim prostorom u "Munger Hall" (Foto: University of California Santa Barbara)

"Munger Hall" je osmislio milijarder, investitor Charles Munger, koji je donirao 200 miliona dolara za ovaj projekat. Međutim, on nema formalno obrazovanje za arhitekturu. Za projekat je zadužena  firma VTBS Architects koja je izjavila da projekat za zgradu kampusa proizlazi iz istraživanja i iterativnih procesa gospodina Mungera za osmišljavanje transformacionog pristupa studentskom smeštaju.

Ova kompanija kaže da jednokrevetne spavaće sobe pružaju svakom studentu njegov/njen privatni prostor i da su uloženi svi napori da se podstakne zajednički život i saradnja kada je studentski život u pitanju. Nedostatak prirodnog svetla u većini studentskih soba smatraju da je neutemeljeno, jer dodaju da sve imaju ili standardni prozor ili "virtuelni' prozor". Svi virtuelni prozori će imati potpuno programiran sistem kontrole cirkadijalnog ritma koji će značajno odražavati nivoe osvetljenja i temperaturu boje prirodnog dnevnog svetla. Ovakva vrsta osvetljenja se već nalazi u mnogim zgradama. Takođe, svi zajednički prostori i sadržaji, uključujući velike sobe i kuhinje u svakoj "kući" imaju značajan pristup prirodnom svetlu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;