INFONET-468X60-BANNER

Kosmički beton od prašine sa Marsa i proteina iz krvi astronauta

15.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Astronaut na Marsu

Ilustracija (Foto: Unsplash.com)

Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru stvorili su novi građevinski materijal nakon što su bili inspirisani tradicionalnim građevinskim praksama koje su podrazumevale mešanje životinjske krvi u cement kao vezivni sastojak. Jedna od najistaknutijih kombinacija bila je svinjska krv i krečni malter, u kojima je krv kontrolisala stvaranje kristala kalcijum karbonata, a jedno istraživanje je ovo čak nazvalo jednim od najvažnijih tehnoloških izuma u ​​kineskoj arhitektonskoj istoriji.

Dr Aled Roberts, autor studije, kaže da je divno što je značajna teškoća svemirske ere možda našla svoje rešenje zasnovano na inspiracijama iz srednjovekovne tehnologije.

U poslednje vreme naučnici su počeli da razmišljaju o tome kako bi buduće Mars ili lunarne misije mogle da stvore domove. Budući da bi bilo opterećivanje svemirskih letelica ciglama ili vrećama cementa preterano skupo, ova grana istraživanja fokusira se na otkrivanje načina izgradnje ovih zgrada od postojećih resursa, pri čemu su zemljište Meseca i Marsa primarna meta.

Novi materijal

Mali 3D štampani materijal napravljen od simuliranog tla Marsa i produkata ljudskog tela (Foto: Univerzitet u Mančesteru)

Neka intrigantna istraživanja na ovom području pokazala su kako se ta tla mogu kombinirati s drugim elementima i oblikovati u fleksibilne građevinske blokove, cigle jače od armiranog betona, pa čak i neke koje proizvode energiju. Predviđa se da su metali koji bi se mogli sakupiti i otopiti kako bi napravili ključne komponente skloništa prisutni u tlu Marsa.

Ovo je poznato kao upotreba resursa na licu mesta, a naučnici sa Univerziteta u Mančesteru postali su maštoviti u zamišljanju resursa koji će budući istraživači imati pri ruci. Istraživači su eksperimentisali sa upotrebom ljudske krvi i otpadnih proizvoda kao vezivnog materijala na simuliranim mesečevim i marsovskim tlima i došli do nekih fascinantnih otkrića.

Ovo istraživanje je pokazalo da se albumin u serumu, uobičajeni protein u krvi, može koristiti kao vezivo za stvaranje materijala sličnog betonu sa čvrstoćom pritiska ekvivalentnom običnom betonu. Naučnici su otkrili da se proteini krvi skupljaju da bi stvorili "beta listove" koji se protežu prema spolja da drže materijal zajedno.

Istraživači su takođe otkrili da se urea, otpadni proizvod prisutan u urinu, znoju i suzama, može koristiti za povećanje čvrstoće pritiska za preko 300 posto. Odnosno, ljudska krv, znoj i suze mogu imati ključ za stvaranje kosmičkog betona koji je jači od onog koji postoji na Zemlji.

Novi materijal

Uzorci AstoCrete materijala napravljeni od simuliranog tla Meseca i Marsa (Foto: Univerzitet u Mančesteru)

Posada od šest astronauta na dvogodišnjem putovanju Marsom mogla bi stvoriti više od 500 kilograma AstroCrete betona, kako je materijal poznat, prema procenama tima. Naučnici tvrde da bi svaki član posade mogao stvoriti dovoljno AstroCrete betona da proširi stanište za još jednu osobu u kombinaciji sa vrećama peska ili zemljanom ciglom, čime se udvostručuje kapacitet skloništa pri svakom putovanju.

Prema rečima Aleda Robertsa, naučnici su pokušavali da stvore izvodljive metode za generisanje materijala nalik betonu na površini Marsa, ali nikada nisu prestali da razmišljaju da je rešenje možda sve vreme bilo u njima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;