INFONET-468X60-BANNER

Atraktivno obalno područje Sočija

28.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Grad Soči nalazi se na obali Crnog mora i predstavlja jedno od najznačajnijih ruskih odmarališta i letovališta. Bogato je prirodnim lepotama i kulturnom baštinom, dok je javnosti postao poznat nakon održavanja Zimskih olimpiskih igara pre par godina kada je dosta toga izgrađeno i uređeno. Na red je došlo i priobalno područje za koje je raspisan konkurs za rekonstrukciju. Pobedničko rešenje uradio je UNStudio.

Budući izgled Sočija -  SoCo

Budući izgled Sočija -  "SoCo" (Foto: ZOA Studio)

Projekat pod nazivom "SoCo" objedinjuje tri ključna elementa: zajednicu, inovacije i prirodu. Za cilj ima stvaranje destinacije koja će biti raspoloživa i atraktivna za posetioce tokom cele godine. Strategija dizajna se fokusira na oblikovanje uske veze sa krajolikom i prirodnim okruženjem, gradeći temelje za povezivanje i uključivanje kvartova koji okupljaju grupe različitih socijalnih statusa. Glavni plan treba da da nadogradnju postojećim sadržajima i infrastrukturi, integrišući kulturna mesta u novi ambijent. Predlaže se niz zelenih površina, dok će kulturna kičma povezivati sve glavne kulturne sadržaje, stvarajući solidnu osnovu za događaje i manifestacije poput Arhitektonskog bijenala u Sočiju, Nedelje dizajna, Filmskog festivala i Nedelje mode.

Budući izgled Sočija -  SoCo

Budući izgled Sočija - "SoCo" (Foto: UNStudio)

Pobedničko rešenje proširuje područje plaže i stvara novu marinu, gde planiran prostor sa poslovno-inovacionim centrom koji sadrži hotele, konferencijske sadržaje, jahtni klub i Muzej dizajna i inovacija, dok bi se na suprotnom kraju plaže nalazio deo posvećen lokalnoj zajednici. Između njih je preloženo da budu tri tematska okruga, svaki sa svojim prepoznatljivim karakterom.

Budući izgled Sočija -  SoCo

Budući izgled Sočija -  "SoCo" (Foto: UNStudio)

Duž područja koje obuhvata pojekat protezaće se tri "rute" sa različitim atrakcijama. Prva "Lanes" obuhvata prodavnice i restorane, odnosno komercijalne sadržaje, dok "Boardwalk" čine plaže i mesta za kupanje sa okolnim palmama. Treći je okrenut prirodi i povezuje prve dve čineći "Green Wave". Projekat će karakterisati održivost i primena novih tehnologija. Težiće se ugljičnoj neutralnosti i biološkoj raznolikosti.

Budući izgled Sočija -  SoCo

Budući izgled Sočija -  "SoCo" (Foto: ZOA Studio)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;