3D štampani PCM materijali za bolju izolaciju

13.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Fazno promenjlivi materijali (PCM) su oni koji menajju agregatno stanje i koriste se u svrhu uštede energije. Primenu su našli u građevinarstvu kod stvaranja materijala koji bolje regulišu unutrašnju temperaturu. U oblasti izolacije, PCM se pretvara u tečnost dok upija toplotu, hladeći okolinu. Kako se temperatura okoline hladi, materijal se stvrdnjava, oslobađajući uskladištenu toplotu. Takođe bi mogli da pomognu i kod pasivne kontrole temperature rešavajući problem sistema za klimatizaciju.

Prethodne vrste ovog materijala bile su prilično neefikasne i skupe, jer im je bila potrebna određena "školjka" koja će držati njihov tečni oblik. To znači da elemente PCM-a treba ugraditi u građevinski materijal, ali samo mali deo njih se može uklopiti u taj oblik što izaziva poteškoće kada se treba povećati razmera.

Shodno tome inženjeri sa Texas A&M University razvili su novi PCM kompozit koji se može dobiti tehnikom 3D štampe. Oni su nastojali da PCM umešaju direktno u građevinski materijal. Pomešali su parafinski vosak kao PCM sa tečnom smolom kao potpornom strukturom, i tako stvorili mekani materijal poput paste, koji se može oblikovati po potrebi. Kada se oblikuje u željenu formu uz pomoć UV zraka, može se stvrdnuti. Krajnji rezultat je čvrst materijal dovoljno jak za gradnju. On sadrži džepove PCM-a unutar sebe. Bez potrebe za dodatnim "školjkama", PCM se može gušće "upakovati", čineći 63 odsto težine materijala, što pojačava njegovu sposobnost regulacije temperature okoline.

Međutim, ono što je najvažnije jeste da se sada materijal lakše može napraviti jer je u rastutom stanju, tačnije njegova mekanost znači da se od njega može napraviti smeša za 3D štampu. Ova smeša služi za formiranje različitih formi po nižim troškovima u odnosu na one od standardnih PCM građevinskih materijala. Integracija PMC u građevinske materijale korišćenjem skalabilne metode otvara mogućnosti za proizvodnju pasivnije regulacije temperature kako u novim zgradama, tako i u već postojećim konstrukcijama, rekla je dr Emily Pentzer, autorka studije. Veliki potencijal materijala ogleda se u tome što pomaže u održavanju prijatne temperature unutar objekta dok istovremeno smanjuje potrošnju energije

Novi materijal testiran je na malom modelu šuplje kuće. Kada je ovaj model stavljen u pećnicu, šuplja unutrašnjost bila je 40 odsto hladnija od spoljašnjeg okruženja. Materijal takođe nije pokazao gotovo nikakvo curenje PCM-a tokom 200 ciklusa topljenja i očvršćavanja. Daljim ispitivanjem istraživači treba da otkriju da li mogu da prošire temperaturni opseg. Ovo bi moglo pomoći kod smanjenja troškova energije povezane sa radom sistema za grejanje i hlađenje. Može se kombinovati više PCM-a s različitim temperaturama topljenja i precizno distribuirati u različita područja jednog odštampanog predmeta kako bi funkcionisali u svim vremenskim prilikama.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...