INFONET-468X60-BANNER

Prva betonska ploča na svetu ojačana grafenom

27.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Činjenica je da je građevinski materijal koji se najviše koristi u izgradnji ujedno i jedan od najvećih krivaca stvaranja efekta staklene baste. Njegovi nedostaci vezani za zagađeneje prepoznati su odavno i svakdonevno se radi na poboljšanjima njegovih karakteristika, odnosno zameni sastojaka od kojih se pravi. Istraživači su tako nedavno došli na ideju da u betonsku smešu dodaju i grafen, čudesni materijal koji je akter mnogih novih projekata u građevinskoj industriji u poslednje vreme.

Postavljanje betonske ploče teretane u velikoj Britaniji ojačane grafenom

Postavljanje betonske ploče teretane u velikoj Britaniji ojačane grafenom  (Foto: University of Manchester/Nationwide Engineering)

Grafen zbog svoje izrazite čvrstoće ima puno potencijala u primeni, pa imamo niz primera koji uključuju ovaj materijal. Dodavanje grafena u betonsku smešu poboljšavaju se svojstva betonu i on postaje mnogo jači, vodootporniji i ekološki podobniji, dok je jedno istraživanje pokazalo da se grafen dobijen od odbačenih guma može koristiti za stvaranje ekološki prohvatljivijeg betona. Ovo su samo neki od projekata, kojih je veoma mnogo jer je grafen materijal o kome će se tek pričati.

Najnovije istraživanje pokazalo je prvu primenu tehnologije u realnom svetu gde je za izlivanje i postavljanje betonske ploče za izgradnju teretane u Velikoj Britaniji korišćen "concretene". Materijal su napravili naučnici sa University of Manchester u saradnji sa građevinskom firmom Nationwide Engineering. Oni su dodali male količine grafena u smešu vode i cementa, gde je delovao kao mehanička podloga ali bio i katalizator za hemijske reakcije koje smešu pretvaraju u betonsku pastu. Poboljšano je vezivanje i materijal je oko 30 odsto čvršći u odnosu na standardni beton. Napravljena je mešavina aditiva na bazi grafena koji zadovoljava sve uslove korišćenja. Ovo znači da se aditiv može dodavati direktno u smešu.

Postavljanje betonske ploče teretane u velikoj Britaniji ojačane grafenom

Postavljanje betonske ploče teretane u velikoj Britaniji ojačane grafenom  (Foto: University of Manchester/Nationwide Engineering)

Ova vrsta betona korišćena je za izlivanje temelja teretane početkom maja, dok je drugo izlivanje bilo pre dva dana. Predstavlja prvu betonsku ploču ojačanu grafenom na svetu. Teretana je shodno ovome "živa" laboratorija gde Nationwide Engineering nadzire radove i prati "ponašanje" inovativnog materijala.

S obzirom  da je "concretene" mnogo čvršći od tradicionalnog betona, potrebno je mnogo manje količine za izgradnju, što dalje dovodi do manjeg ugljeničnog otiska i troškova. Izveštaji međutim kažu da je materijal skuplji za proizvodnju jer iziskuje 5 odsto dodatnih troškova, ali shodno tome da je potrebna manja količina dolazi se do uštede od 10 do 20 odsto.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;