IZOLACIJA-468X60-BANNER

Beskonačna petlja u obliku slova O

21.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Poslovna kula "O" planirana je da bude sedište kineskog proizvođača pametnih telefona Oppo. Pošto je projekat u ranoj fazi još uvek se ne zna visina ali je definitivno da će biti upečatljivog izgleda u obliku slova O. Forma kule će nalikovati beskonačnoj petlji koja maksimizira dnevnu svetlost unutra i u centralnom delu stvara vrt ispunjen zelenilom. Zbog tog dvorišta u unutrašnjosti malo podseća na "Courtscraper". Oba pojekta su delo Bjarke Ingels Group (BIG).

Kula O-Tower

"O-Tower" smešten između prirodnog jezera, urbanog centra i parka (Foto: BIG)

Nalaziće se u Hangdžou na istaknutom mestu - lociran između prirodnog jezera, urbanog centra i parka. Kula je osmišljena tako da maksimizira prirodnu svetlost koja dolazi u unutrašnje delove, dok nudi i maksimalnu fleksibilnost kada je u pitanju spratni prostor unutar objekta. Zelenilo će takođe dati svoj doprinos i ovu poslovnu zgradu učiniti prijatnijom za rad.

Zadnja strana O-Tower

Zadnja strana "O-Tower" (Foto: BIG)

Potrebe savremenih tehnoloških kompanija često ih dovode u situaciju da moraju da biraju između dubokog i fleksibilno organizovanog rasporeda prostorija unutar objekta koji podržavaju kreativne i dinamične radne prostore i sa druge strane plitkog koje pruža optimalno radno okruženje, uključujući pristup dnevnom svetlu i poglede koji doprinose boljoj produktivnosti i dobrobiti zaposlenih. Shodno tome, osmišljena je kula "O-Tower" koja objedinjuje i uzima najbolje iz oba.

O-Tower sa prednje strane

"O-Tower"  sa prednje strane (Foto: BIG)

Novo sedište za istraživanje i razvoj kompanije Oppo rešava spomenute zahteve i stvara tradicionalne poslovne prostorije sa savršenom dubinom ali uz pristup dnevnom svetlu kroz cilindričnu dvorišnu zgradu koja je kompaktna, a istovremeno pruža i veliku, neprekidnu površinu. U okviru donjih spratova nalaziće se konferencijski centri, radionice, saale za sastanke, izložbeni prostor i kantina, dok će u okviru gornjih uglavnom biti kancelarije.

O-Tower iz ptičje perspektive

"O-Tower" iz ptičje perspektive (Foto: BIG)

Južna strana zgrade se spušta ka zemlji i minimalizira se spoljna površina fasade izloženija suncu, a istovremeno se povećavaju pogledi koji se pružaju sa unutrašnje fasade, koja je zbog geometrijske forme  kule u senci pa do nje ne dopire sunčeva svetlost. Forma optimizuje koriščenje energije, odnosno smanjuje potrošnju energije i maksimizira pristup prirodnoj svetlosti. Zastakljena fasada biće "obmotana" rešetkama orijentisanim prema suncu, što će doprineti da se smanji zagrevanje i solarni dobitak za 52 odsto.

Unutrašnjost O-Tower

Unutrašnjost "O-Tower" (Foto: BIG)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;