INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stepenasta kula sa zelenim terasama

25.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Veliki poduhvat za Hadson Yard obuhvata i kulu "Spiral". Zgrada se nalazi na ukrštanju High Linea i novog dela Hudson Boulevard Parka na zapadnoj strani Menhetna. Izgradnja ovog nebodera obavijenog spiralom koju čine terase sa zelenilom uskoro će biti završena ali se otvaranje očekuje tek sledeće godine zbog opremanja. Ovaj poslovni objekat sa staklenom fasadom sužava se pri vrhu i udiže na 306 metara. Budžet za projekat iznosi 3,7 milijardi američkih dolara.

Spiral kula u Njujorku

"Spiral" kula u Njujorku (Foto: BIG/Binyan Studio)

Generalno posmatrano forma kule podseća na klasične zgrade Njujorka iz ranijih perioda odakle je i dobijena inspiracija. U pitanju je arhitektura karakteristična za Njujork, kao što je npr. Rockefeller Center. Međutim, terase sa zelenilom daju savremen i atraktivan izgled nudeći otvorene prostore na svakom spratu, što je za svaki poslovni objekat dobrodošlo. Neki su je čak uporedili sa "Green Spine" Stefano Boerija.

Spiral kula u Njujorku

"Spiral" kula u Njujorku (Foto: BIG)

Ova jedinstvena hibridna zgrada obavijena je kontinuiranom zelenom spiralom u vidu "staze" od terasa. Terase  su u nastavku radnih prostora na svim nivoima. Ova "spirala" koju čine prostori za odmor i mesto za beg iz zatvorenog kreće od glavnog ulaza kule u 34. ulici i Hudson bulevara. Spirala se obavija oko nebodera sve do vrha. Ovo stvara jedinstvene konfiguracije prostora unutar zgrade po spratovima koje će zadovoljiti raznolike potrebe kompanija koje će se tu nalaziti. Stvoriće se živahno mestom za preduzeća različitih veličina gde će svako na svoj način dati pečat objektu i klimi unutar njega.

Spiral kula u Njujorku

"Spiral" kula u Njujorku (Foto: BIG)

Kulu čini 65 spratova koji se prostiru na površini od 264.775 kvadratnih metara. Shodno tome da je u pitanju poslovna kula, većinu prostora će zauzimati kancelarije i ostale prostorije firmi, dok će se na nižim spratovima nalaziti maloprodajni prostori. Jedan od budućih stanara je i farmaceutska kompanija Pfizer koja je odlučila da svoje sedište preseli upravo ovde.

Spiral kula u Njujorku

"Spiral" kula u Njujorku (Foto: Neoscape)

Ovo nije jedini projekat BIG-a u Njujorku koji je u toku sa realizacijom. Tu su projekat  "XI Tower"  i "Smile" koji je nedavno završen.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;