INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vankuverski neboderi kao vaze

27.01.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Za Vankuver u Kanadi planirane su dve kule neobičnog izgleda. Karakterišu ih ispupčeni balkoni pod uglovima koji su u donjem delu u većoj meri ispunjeni zelenilom. Širi deo u vidu podijuma se sužava prema gore gde se zgrada ponovo otvara i to većoj meri u formi "vaze". Stambeni neboderi će zahvaljujući dizajnu fasade biti ispunjeni prirodnom svetlošču. U donjem širem delu nalaziće se komercijalni sadržaji i javno dostupan trg.

Kule u Vankuveru 

Kule u Vankuveru (Foto: Heatherwick Studio)

Projekat je uradila britanska arhitektonska firma Heatherwick Studio koja se nedavno usmerila na biofilni dizajn. Shodno tome balkani, terase i niše biće ispunjeni biljkama koje će dati poseban pečat ovim visokospratnicama neobične forme. Maggie's Center u Velikoj Britaniji i neboder u Singapuru s balkonima ispunjenim biljkama su takođe projekti koji prate spomenuti inovativan način i pristup projektovanju mesta gde živimo.

Kule u Vankuveru

Kule u Vankuveru (Foto: Heatherwick Studio)

U planu je da budu izgrađene dve stambene kule, jedna od 30 spratova visine 117 metara na istoku i jedna od 34 sprata visine 105 metara na zapadu koje će biti smeštene na podijumu od pet spratova. U okviru njih će se nalaziti 401 stan, dečiji vrtić i dovoljno parking mesta za preko 500 bicikala.

Kule u Vankuveru

Kule u Vankuveru (Foto: Heatherwick Studio)

Ovo nije jedini projekat koji Vankuver očekuje u skorije vreme. Kengo Kuma gradi stambenu zgradu od 43 sprata pod nazivom "Alberni" koja se očekuje da će biti završena ove godine. Shigeru Ban radi na projektu visokospratnice "Terrace House" visoke 71 koju će karakterisati hibridna gradnja - kombinovanje drveta i stakla oko betonskog jezgra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;