INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada koja se prilagodila zahtevima lokacije

24.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Formu ove poslovne zgrade nametnula je sama lokacija. Pošto mesto na kome treba da bude izgrađena ne može da podrži tešku konstrukciju zbog podzemne železničke pruge, predlog je objekat koji u svom središnjem delu ima lučno zakrivljenje. Zapravo, problematičan je centralni deo pa je zato tu zgrada sužena dok se na krajevima prostire po celoj širini.

Novo sedište Le Monde Group u Parizu

Novo sedište Le Monde Group u Parizu (Foto: Snøhette)

Ovde će se nalaziti sedište francuskog medijskog giganta Le Monde Group. Inicijalni projekat je podrazumevao dve zgrade i prazan prostor između njih, ali je kompanija odlučila da bi bilo bolje da sedište bude u jednom objektu. Projekat je uradila Snøhette u saradnji sa lokalnom firmom SRA i firmom za dizajn enterijera Archimage.

Pikselizovana fasada novog sedišta Le Monde Group u Parizu

Pikselizovana fasada novog sedišta Le Monde Group u Parizu (Foto: Snøhette)

Prvi izazov koji je stavljen pred projektantsku firmu bio je da se osmisli i izgradi zgrada u kojoj bi čitav tehnički sistem objekta bio pametno uklopljen u konstrukciju same zgrade. Drugi je izazov bila sama lokacija koja može da podnese određenu količinu težine, i to samo na dva kraja lokacije. Shodno tome odgovor na ove izazove bio je rad na ideji spajanja prvoplanirana dva objekta u jedan uz premošćavanje dela koji ne može izneti veliku težinu. U tu svrhu kreirana je čelična konstrukcija. Ova premošćujuća konstrukcija u formi luka bi doslovno pravila preskok s jedne strane lokacije na drugu. U pitanju je vrlo zahtevan inženjerski poduhvat jer je zgrada teža od Ajfelovog tornja. Međutim, ovo je urađeno sa ciljem stvaranja jedinstvene zgrade dinamičnog izgleda koja će objediniti različite naslove časopisa i novina grupe Le Monde.

Čelična konstrukcija novog sedište Le Monde Group u Parizu

Čelična konstrukcija novog sedište Le Monde Group u Parizu (Foto: Snøhette)

Zgradu karakterišu veliki luk i privlačna pikselizovana fasada koja sadrži preko 20.000 komada stakla raspoređenih u serije od 772 šablona. Fasada je kreirana sa ciljem da se njen izgled menja u zavisnosti od promene vremena i svetlosti. Takođe, šabloni na fasadi treba da upute na štampana slova novina i časopisa. Spoljni deo luka je betonski obložen i ima integrisano LED osvetljenje. 

Krovna terasa novog sedišta Le Monde Group u Parizu (Foto: Snøhette)

U okviru lučnog dela nalazi se prostor za sedenje i parkiranje bicikala. Zgrada se prostire na površini od 23.000 kvadratnih metara raspoređenih na osam spratova. Većinu prostora zauzimaju kancelarije Le Monde Group, ali tu su i recepcija, biblioteka, prostor za konferencije, kafeterija za osoblje, restoran i sale za sastanke. Pored toga zgrada ima i terasu obloženu zelenilom sa koje se pruža pogled na Senu.

Novo sedište Le Monde Group u Parizu

Novo sedište Le Monde Group u Parizu (Foto: Snøhette)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;