INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinski materijal od papirnog otpada

02.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Razvijen je održivi građevinski materijal napravljen od kombinacije enzima i celuloze uzetih iz otpada koji se stvara tokom procesa proizvodnje papira. Materijal je napravljen od neiskorišćenih resursa koji predstavljaju višak. Ovaj višak su zapravo ostaci celuloze uzeti iz kartona i papirnog otpada koji nastaje u fabrikama papira.

Honext - održivi građevinski materijal od papirnog otpada

Honext - održivi građevinski materijal od papirnog otpada​ (Foto: Honext)

Papirni otpad koji se koristi za izradu građevinskog materijala se ne može koristiti za pravljenje novog papira zato što je već prošao nekoliko ciklusa reciklaže nakon čega su preostala celulozna vlakna postala prekratka da bi se ponovo mogla povezati. Zbog toga, vlakna završe na deponijama ili budu spaljena, što dovodi do stvaranja oko sedam miliona tona otpada godišnje širom sveta.

Honext ploče - primena

Honext ploče - primena (Foto: Honext)

Materijal je delo startap kompanije Honext iz Barselone. Kompanija koristi otpad koji pretvara u ploče za oblaganje ili pregrađivanje unutrašnjeg prostora. Otpadna celulozna vlakna se u procesu proizvodnje mešaju sa vodom i enzimima. Koja količina čega će biti u smeši zavisi od kvaliteta otpada - od 50 do 75 odsto je papirni mulj i 25 do 50 odsto kartonski otpad.

Honext ploče

Honext ploče (Foto: Honext)

U toku proizvodnog procesa mogu se dodati i određeni enzimi kojima se mogu stvoriti čvršće veze između kratkih celuloznih vlakana, a da se ne upotrebljava smola koje se ne može reciklirati. Ovaj enzimski tretman ključan je za proces, jer se vlakna manja od pet milimetara obično ne mogu držati zajedno bez smole ili drugih aditiva koji se koriste u građevinskoj industriji. Za poboljšanje UV otpornosti ploče dodaju se i netoksični aditivi. 

Honext ploče - primena

Honext ploče - primena (Foto: Honext)

Smeša materijala se nakon toga kompresuje i oblikuje u mokru ploču, pre nego što se ploča dovede u tunel za sušenje. Tu se ploča osuši, tako što preostala voda ispari zbog visoke temperature. Ova metoda proizvodnje ne emituje štetne gasove. Za razliku od MDF-a ili gips-kartonskih ploča, ovaj materijal ne emituje štetne čestice. Celulozna ploča je takođe lakša, fleksibilnija i ima veću apsorpciju zvuka od spomenutih materijala.

Procesi - stvaranje Honext materijala

Procesi - stvaranje Honext materijala (Foto: Honext)

Cilj kompanije Honext jeste da zatvore petlju u životnom ciklusu celuloznog proizvoda u čemu su oni videli šansu. Prepoznali su papirnu vrstu otpada kao "neiskorišćeni resurs". Iako materijal jeste održiv, kompanija nastoji da proizvodni proces učini ugljenično neutralnim. U toku procesa proizvodnje se koriste gas i električna energija dobijena iz elektrane na otpad, dok se upotrebljava i siva voda koja se iznova reciiklira i vraća u zatvoreni krug.

Honext ploče - primena

Honext ploče - primena (Foto: Honext)

Nakon što materijal završi svoj životni vek, vraća se u ponovni proizvodni proces kako bi se dobile nove ploče. Ovde se uklanjaju premazi i završne obrade koje su nanete na materijal. Iz Honexta takođe dodaju i da nema smisla proizvoditi materijal koji se ne može reciklirati 100% na način koji nije usklađen sa njegovom komponentom održivosti. Shodno tome tvrde da je njihov materijal održiv kao i proces njegove proizvodnje koji je ugljenično neutralan jer se može beskrajno reciklirati bez ikakvih "troškova" za planetu.

Ono što sada čeka Honext jeste pronalaženje arhitekata i projektanata koji će koristiti ove ploče u građevinskim poduhvatima kako bi pokazali njihov potencijal, i ispromovisali ih.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;