INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Simbioza arhitekture i prirodnog okruženja

23.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat "Symbiotic Towers" inspirisan je formama koje se nalaze u prirodnim sistemima i pustinjskim oazama. Tvorac ovog kompleksa mešovite namene je AmorphouStudio. Kompleks obuhvata stambene zgrade, hotel i poslovnu kulu. Ovi objekti su u prizemlju povezani pešačkim stazama i dvospratnim platoom u okviru koga se nalazi trg sa komercijalnim sadržajima. Plato povezuje različite delove i stvara dve mikro-klimatske zone koje se mogu koristiti tokom različitih godišnjih doba.

"Symbiotic Towers" (Foto: Laila Najib)

Prva zona se prostire duž donjeg platoa. Ona predstavlja raskošnu zelenu polunadkrivenu oazu sa drvećem i vodenim površinama. Nalazi se na nivou prirodnog krajolika kako bi bila dostupna pešacima sa svih strana i pružila mesto okupljanja tokom vruće letne sezone.

"Symbiotic Towers" (Foto: Laila Najib)

Druga zona je u formi razvučenog perforiranog platoa koji se blago uzdiže s oba kraja kako bi se stvorio uzvišeni gornji plato koji je istovremeno povezan sa oazom na donjem nivou i to preko rampi. Plato je delomično u senci drveća koja se protežu kroz otvore. U nekim otvorima su postavljeni i fotonaponski kišobrani u formi stabla. Oni skupljaju sunčevu energiju i pretvaraju je u onu koja se koristi za napajanje unakrsnog ventilacionog sistema na nivou oaza. Ovaj sistem zajedno sa zaklonima na gornjem platou i gusto posađenim biljkama, stvara mikro-klimatsko okruženje pogodno za stanovanje.

"Symbiotic Towers" (Foto: Laila Najib)

Forma i fasade kula su osmišljene kao odgovor na klimatske uslove koji vladaju u Dubaiju. Podaci UV zračenja tokom najtoplije sezone u Dubaiju (maj-oktobar) mapirani su u geometriju i korišćeni su za formu i orijentaciju svake kule. Kule se sužavaju i uvijaju kako bi se smanjila površina izložena visokom zračenju. Ovi podaci korišćeni su i za stvaranje paralelnih gradijentnih balkona. Stanovi koji su više izloženi sunčevim zracima, imaće dublje balkone i manje otvore na fasadi, dok će stanovi koji su manje izloženi imati uže balkone i veće otvore. 

"Symbiotic Towers" (Foto: Laila Najib)

Unutar kula se povećava prostor predvorja stvarajući atrijum koji omogućava ulazak sunčeve svetlosti, prolazeći između paterna. Na ovaj način se stvara dramatičan efekat jer se spajaju senke dobijene od paterna na spojnjoj fasadi sa unutrašnjim iz predvorja i soba.

"Symbiotic Towers" (Foto: Laila Najib)

Konceptualni pristup u mapiranju kontekstualnih podataka o okolini u cilj stvaranja forme i fasade bio je ključni aspekt ovog projekta. Uz to, dvospratni plato koji spaja kule na donjem nivou obezbeđuje mikro-klimatsko okruženje koje je aktivno tokom cele godine, uz pomoć sistema pasivne ventilacije. Ovaj održivi sistem stvara simbiozu između arhitekture i prirodnog okruženja Dubaija.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;