INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stambena kula koja odiše zelenilom

02.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ideja da Singapur postane "grad bašti" datira desetinama godina unazad, i možemo reći da je konačno krenuo sa projektima u ostvarenju tog cilja. Pored projekata kao što su "Kampung Admiralty" - kompleksa penzionerskog sela i hotela "Oasia" sa jedinstvenom fasadom, u planu je i izgradnja stambene kule visoke 104,5m sa balkonima prekrivenim zelenilom. U okviru nje će se nalaziti 20 luksuznih stanova, odnosno na svakom spratu će biti po jedan. 

Stambena kula

Stambena kula "Eden" (foto: Hufton + Crow)

Inspiracija za kulu pod nazivom "Eden" koja će se nalaziti u singapurskom naselju Orchard Road, proizašla je iz prirodnog krajolika Singapura. Karakterisaće je betonske forme u koje su utisnuti obrisi visokospratnica i neposrednog okruženja. Boja je pažljivo birana i kombinovano je čak preko 100 nijansi tamno crvene, ljubičaste i braon, nakon čega je testirana pod suncem kako bi se pronašla najodgovorajuća. 

Stambena kula

Stambena kula "Eden" (foto: Hufton + Crow)

Heatherwick Studio je projektovao ovu stambenu kulu za koju kaže da je cilj bio stvoriti nešto jedinstveno sa više privatnih prostora i osećajem pripadnosti tom mestu, a u čemu im je pomogao beton kao materijal za izgradnju. Beton je doprineo i tome da svojom masivnošću blokira topli vazduh što dovodi do prirodnog održavanja optimalne temperature. Umesto ravne betonske fasade, kreativnošću se došlo do oživljavanja materijala kome je data taktilnost i tekstura i stvoreno je nešto što se ne može videti nigde u svetu. 

Stambena kula

Stambena kula "Eden" (foto: Hufton + Crow)

Unutrašnjost karakteriše veliki ulaz obložen crnim granitom i lobi od 18m sa "živim lusterima od biljaka" koji vise. Ovde su zadržane nesavršenosti, poput prirodnih uzoraka u krečnjaku i vidljivih tragova na ručno izrađenim drvenim podovima.

Stambena kula

Stambena kula "Eden" (foto: Hufton + Crow)

Za elemente u stanovima su korišćeni vrhunski materijali poput drvene građe - kuhinja od hrastovine i ulaz od orahovog drveta. Svaki stan je zaklonjen balkonom i ima velike prozore koji se otvaraju sa tri strane kako bi se omogućila unakrsna ventilacija. Zastakljivanje je urađeno u cilju smanjenja sunčeve toplote.

Stambena kula

Stambena kula "Eden" (foto: Hufton + Crow)

Ovo nije prvi projekat Heatherwick Studio koji uključuje zelenilo. Poslednji obelodanjeni su "1000 Trees", "Little Island" i "Toranomon-Azabudai district".

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;