Nova solarna fasada kule u Seulu

30.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Poslovna kula u Seulu u kojoj se nalazi sedište tehnološkog konglomerata Hanwha dobija novi izgled koji karakteriše fasada sa solarnim panelima. Hanwha Group je želela održiviju zgradu koja bi reflektovala njenu poziciju trećeg najvećeg svetskog proizvođača solarnih panela. Ideja je bila da fasada bude u formi konstrukcije koja će držati solarne panele.

Nova solarna fasada kule u Seulu

Nova solarna fasada kule u Seulu (foto: Rohspace)

Pobedničko rešenje za preuređenje fasade izabrano je na konkursu još 2014. godine. Projekat je delo arhitektonske firme UNStudio koja fokus stavlja na održivost. Ova firma u saradnji sa inženjerima iz Arupa i kompanijom za pejzažnu arhitekturu Loos van Vliet sprovodi u delo planirano.

Nova solarna fasada kule u Seulu

Nova solarna fasada kule u Seulu (foto: Rohspace)

Postojeću fasadu ravnog, tamnog stakla zamenilo je bistro staklo u aluminijumskom okviru. Prozori su postavljeni pod uglom tako da nema direktnog udara sunčeve svetlosti niti odsjaja. Delovi fasade koji drže solarne panele takođe su postavljeni pod uglom kako bi što bolje iskoristili sunčevu svetlost dok bacaju senku na prozore ispod.

Nova solarna fasada kule u Seulu

Nova solarna fasada kule u Seulu (foto: Rohspace)

Ben van Berkel, osnivač  firme UNStudio je rekao da ova fasada uključuje sisteme koji značajno utiču na klimu unutar zgrade, poboljšvaju prijatnost tokom boravka unutra i obezbeđuju visok nivo održivosti i pristupačnosti.

Nova solarna fasada kule u Seulu

Nova solarna fasada kule u Seulu (foto: Rohspace)

UNStudio je radio na preuređenju zgrade sve vreme dok su u njoj bili zaposleni. Studio je radio po tri sprata odjednom, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje u ostalim delovima zgrade. 

Nova solarna fasada kule u Seulu

Nova solarna fasada kule u Seulu (foto: Rohspace)

Plato ispred kule dobio je više puteva do ulaza, sa odvojenim delovima sa zasadima i mestima za sedenje koji usmeravaju ljude. Na 28. spratu se nalazi restoran sa enterijerom od drveta i zelenilom, mesto gde se zaposleni mogu opustiti i odmoriti.

Nova solarna fasada kule u Seulu

Nova solarna fasada kule u Seulu (foto: Rohspace)

Prostor u predvorju sada krase viši plafoni i u njega dopire više prirodne svetlosti. Drvena završna obrada i narandžasti elementi ukrašavaju prostor, i uz rasvetu posetioce usmeravaju kroz ulazni prostor i do liftova. Sale za sastanke kombinuju jasno i prozirno staklo kako bi se uravnotežila prirodna svetlost i privatnost. Prostorije upravnih odbora sada imaju različite zone, i to za manje sastanke, manje formalne skupove kao i velike sastanke.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

HICAD
HICAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...