Kada roboti grade enterijer

27.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Tim sastavljan od studenata postdiplomskih studija sa Bartlett School of Architecture u Londonu, je u okviru laboratorije za istraživanje Design Computation Lab projektovao modularnu "kućnu" kancelariju kako bi ispromovisao svoj automatizovani arhitektonski poduhvat (AUAR), koji uključuje upotrebu robota. Projekat pod nazivom "ALIS" (automated living system) podrazumeva montažne blokove od šperploče koji se spajaju kako bi se napravio unutrašnji prostor - poput dečje igraonice, kućne kancelarije ili pregradio zajednički radni prostor na više manjih, zasebnih celina.

Kada roboti grade enterijer -

"ALIS" (foto: Studio NAARO)

Ideja je prvenstveno bila vezana za rešavanje niza arhitektonskih problema koji su uključivali dostupnost pristupačnom stanovanju, ograničenja materijalnih resursa i sve veća potražnja za kancelarijskim prostorom unutar onog gde se stanuje, ali i fleksibilnim radnim prostorima.

Na "ALIS" ne treba gledati kao na konačno rešenje stambene krize, već kao na alat za ispitivanje o tome kako živimo, misleći na dom, vlasništvo i društvene navike.

Kada roboti grade enterijer -

"ALIS" (foto: Studio NAARO)

“ALIS” se pokreće online aplikacijom koja korisnicima omogućava prilagođavanje ili stvaranje različitih prostora u zavisnosti od potreba. Npr. za stvaranje prostora poput umetničkog studija, spavaće sobe, kancelarije ili čak pop-up kafića. Koncept se temelji na jedinstvenom, ponavljajućem građevinskom bloku, koji se montira uz pomoć CNC tehnologije a sastavljanje rade dva industrijska robota.

Prostor je unapred projektovan, sa rasporedom zidova i nameštaja. Roboti su zaduženi za konfiguraciju blokova u pojedinačne elemente od kojih se gradi taj prostor. Iz tima su rekli da "ALIS" koristi montažne blokove od šperploče, sa reverzibilnim vezama koje omogućavaju brzu konfiguraciju i prilagođavanje sistema tokom vremena.

Kada roboti grade enterijer -

"ALIS" (foto: Studio NAARO)

Od građevinskih blokova "ALIS" su svi elementi unutrašnjeg prostora, uključujući stolove za sastanke, nosive zidove, podove, ostavu, police i ugaone klupe. Pojedinačni blokovi su lagani i mogu se lako ugraditi bez potrebe za posebnim alatima ili iskustvom u gradnji. Pored toga, sami blokovi se mogu koristiti kao potpore tokom postupka montaže. Modularni blokovi se mogu vremenom rekonfigurisati i ponovno sastaviti.

Kada roboti grade enterijer -

"ALIS" (foto: Studio NAARO)

Iz tima se nadaju se da će u budućnosti doprineti novim modelima gradnje, a cilj im je da se uključe u projekte koji se odnose na lokalnu izgradnju, interakciju zajednice i adaptaciju. Takođe planiraju da izgrade i instalaciju pomoću blokova "ALIS" u Londonu na Hackney Wicku. 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

CONTAINEX
CONTAINEX
WIENER NEUDORF
www.containex.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...