INFONET-468X60-BANNER

Mikro kuća od staklenih blokova

25.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Urbana kućica smeštena na parceli od 18 kvadrata renovirana je kako bi odgovarala potrebama vlasnika. Stara kuća je delom bila oštećena i napuštena, a iznutra je bila vrlo mračna, sa zidovima i stubovima od opeke kao glavnom nosivom konstrukcijom.  Zahtev je bio da se projektom uradi obnova salona kožne galanterije (startap biznis) i prostora za stanovanje koji sadrži dve spavaće sobe.

Mikro kuća od staklenih blokova

Mikro kuća od staklenih blokova (foto: SM Art Studio)

ROOM+ Design & Build je predložio kreativno rešenje koje je podrazumevalo uklanjanje dve stare fasade od opeke. Na njihovo mesto su došle nove od staklenih blokova i ugrađenih prozora, zajedno sa novom minimalnom čeličnom konstrukcijom. Providne fasade od staklenih blokova na severoistoku i jugoistoku obezbedile su prirodno osvetljenje i ventilaciju bez gubitka privatnosti. Noću, kada se upale svetiljke, kuća postaje čarobno blistavi fenjer u komšiluku.

Mikro kuća od staklenih blokova

Mikro kuća od staklenih blokova (foto: SM Art Studio)

Ono što karakteriše ovaj objekat je pergola na vrhu i fasada od staklenih kvadratnih blokova. Dizajn je zasnovan na kvadratnom obliku staklenog bloka i shodno tome daje prostor za postavljanje zelenila što povećava privatnost i minimizira ulazak toplote u unutrašnji prostor. 

Dimenzije kvadratnih prozora podudaraju se sa multipliciranim dimenzijama staklenog bloka 190x190mm. Prozori omogućavaju pored prirodnog osvetljenja i ventilaciju, ali ujedno i povezuju unutrašnji prostor sa spoljšnjim.

Mikro kuća od staklenih blokova

Mikro kuća od staklenih blokova (foto: SM Art Studio)

Kupatilo i stepenište, smešteni su na zapadoj strani kako bi se sprečilo da sunčeva toplota uđe u glavni prostor. U prizemlju se nalazi salon predmeta od kože sa nekoliko izloga i ugrađenih staklenih polica. Kuhinja, perionica, stepenište i mali toalet skriveni su iza kliznih staklenih vrata koja se otvaraju samo kad je to potrebno. 

Na prvom nivou se nalazi apartman u vidu spavaće sobe sa kupatilom i garderobom, neprimetno skrivenim iza staklenih pregrada. Spavaća soba, kupatilo, ostava i nameštaj smešteni su u prostor od 14m². Ovaj prostor karakterišu dve boje: zelena boja na tradicionalnim podnim pločicama i folijama sa paternom bananinih listova na staklenim vratima, i neutralni topli tonovi braon boje (drveni i ostali nameštaj).

Mikro kuća od staklenih blokova

Mikro kuća od staklenih blokova (foto: SM Art Studio)

Na drugom nivou se nalazi udobni apartman gde je smeštena glavna spavaća soba sa uređenim balkonom. Kupatilo je minimalističkog dizajna sa tuš kabinom.  

Sunčeva svetlost se pre nego što dođe do unutrašnjosti filtirira preko zelenila i staklene fasade. Stakleni prozori različitih veličina pametno su postavljeni kako bi otvorili pogled na krajolik, a istovremeno onemogućili diretan pogled iz susednih kuća. Fasade se mogu “zatvoriti” zahvaljujući roletnama koje ih u potpunosti pokrivaju.

Mikro kuća od staklenih blokova

Mikro kuća od staklenih blokova (foto: SM Art Studio)

Nameštaj napravljen od drveta i bambusa je tako rapoređen da štedi prostor. Podovi su obloženi cementnim pločicama koje su tradicionalno sa cvetnim šarama. 

Na ovom primeru se vidi kombinovanje savremenih i tradicionalnih materijala koji su doprineli da  stambeno-salonski prostor u minimalističkom stilu dobije novi “svež” izgled bez gubljenja starog poznatog duha. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;