Sistem plutajućih ostrva rešenje za Kiribate

24.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kiribati se nalaze usred Tihog okeana i čine ih 33 idilična ostrva. Uprkos tome što predstavlja raj na Zemlji, ovaj predivan krajolik preti da bude izgubljen zbog porasta nivoa mora. Rešenje za problem moglo bi se naći u projektu koje je pokrenuo YAC. U konkurs na temu "Kiribati floating houses" uključili su se projektanti i arhitkte iz celog sveta. Cilj je bio osmisliti moguću budućnost za stanovnike Kiribata.

Sistem plutajućih ostrva rešenje za Kiribate

"Kiribati floating houses" (foto: Marcin Kitala)

Prva nagrada je dodeljena Marcinu Kitali za projekat koji sadrži sistem platformi u obliku petouglova, koji se lako mogu povezati i odvojiti. Ovi moduli imaju ukupnu površinu od 4300m². Svaka strana pentagona je dimenzija 50 metara. Planirano je da se u okviru svakog nalazi od 1 do 30 stanovnika u 1 do 5 kuća. Prilokom projektovanja stambenih objekata, vodilo se računa o očuvanju tradicije kiribatskih zgrada, koje su niske i isprepletene obilnim zelenilom.

Sistem plutajućih ostrva rešenje za Kiribate

"Kiribati floating houses" (foto: Marcin Kitala)

U zadnjem delu svake kuće nalazi se "zeleni kutak" koji uključuje staklenik, sistem za prečišćavanje vode, povrtnjak i solarne panele. Ideja je da se urade baza i konstrukcija, a da sve ostalo urede stanovnici na tradicionalan način, karakterističan za ovo podneblje.

Sistem plutajućih ostrva rešenje za Kiribate

"Kiribati floating houses" (foto: Marcin Kitala)

Projekat odaje počast mitovima o Okeaniji, procesima koji su oblikovali ostrva i lokalnu kulturu Kiribata. Marcin Kitala je rekao da o mitovima ima mnogo toga da se ispriča i da pojam “riiki” kojim opisuje projekat ima mnogo značenja - a sva potiču od boga Riikija. Na gilberteškom riiki označava “promenu vremena tokom dužeg perioda. Odnosi se na globalno zagrevanje i neizvesnost koja dolazi sa tim. Smatra se da će ostrva Kiribati biti potopljena tokom sledećih 50 godina, ali su i  pored toga stanovnici odlučni da ostanu u svojoj otadžbini.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...