INFONET-468X60-BANNER

Drvo ili gradska farma?

19.02.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Framlab, studio za inovacije, sa sedištem u Bergenu i Njujorku, stvorio je "Glasir", sistem vertikalne urbane farme. Predložena modularna konstrukcija oslanja se na aeroponske sisteme uzgajanja u svrhu snabdevanja zajednice lokalnim proizvodima.

"Glasir" (foto: Framlab)

Kompaniju je osnovao arhitekta Andreas Tjeldflaat, koji kaže da je njegov cilj da svojim "dizajnom" unapredi socijalnu i ekološku održivost i otpornost. Navodi da se ciljevi mogu ostvariti kombinovanjem fleksibilnosti modularnih konstrukcija sa efikasnošću aeroponskog sistema. Projekat nudi samoregulirajuće, vertikalne poljoprivredne konstrukcije koje mogu obezbediti četvrtima pristupačne, lokalne proizvode tokom cele godine.

"Glasir" (foto: Framlab)

Poljoprivreda zahteva značajne površine zemljišta i doprinosi krčenju šuma i gubitku biološke raznolikosti. Shodno tome da se očekuje da će svetska populacija dostići nove vrhunce, poljoprivreda, kakvu poznajemo danas, moraće skoro da udvostruči svoje prinose kako bi mogla da služi ovom stanovništvu.

Framlab je vođen ovim razmišljanjem, razvio "Glasir" - veličanstveno stablo opisano u norveškoj mitologiji kao najljepše među bogovima i ljudima. Firma je bazirajući se na genetskom nacrtu drveta, stvorila prilagodljivi model koji karakteriše monopodialno stablo ritmičkog rasta, sa granama koje podsećaju na pravo stablo.

"Glasir" (foto: Framlab)

"Glasir" se sastoji od deset modula: pet modula rasta, tri proizvodna modula i dva modula pristupa. Kroz standardizovane intefejse, svi se moduli mogu povezati jedni s drugima, omogućavajući sistemu da ima beskrajni broj konfiguracija, visok prinos, zatim da obezbedi lokalnu proizvodnju zelenila i povrća, dok istovremeno deluje na ulični pejzaž.

Konstrukcija 2x2 koja se može postaviti bilo gde u gradu i oslanja se na aeroponski sistem uzgajanja biljaka i povrća u urbanom maglovitom okruženju, a ne na tlu. Vodootporan i vrlo fleksibilan, sistem omogućava korenju biljaka da apsorbuje mnogo više minerala i vitamina. Veštačka inteligencija i nizovi senzora pomažu drvetu da optimizuje svoj rast.

"Glasir" (foto: Framlab)

"Glasir" nudi povoljne proizvode lokalnog uzgoja u četvrtima gde je neizvesnot vezana za hranu velika. Svojim prisustvom na ulici, ove konstrukcije nalik drveću, igraju važnu ulogu jer samim tim što su vidljive stvaraju svest o važnosti zelenila i povrća.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;