INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pobednici arhitektonskog konkursa "Grad budućnosti"

04.11.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Drugi međunarodni konkurs za urbano planiranje i projektovanje u Hebeju - "Xingdong New Area Urban Design International Master Competition" organizovan je od strane časopisa Urban Environment Design (UED). Arhitektonske firme koje su učestvovale u takmičenju imale su za cilj projektovanje novog područja u Singtaju kroz transformativni urbanizam, uzimajući u obzir njegov stalni razvoj zasnovan na socijalnim, ekonomskim, demografskim, ekološkim i kulturnim faktorima.

Pobednici arhitektonskog konkursa

Foto: He Jingtang

Kineski grad Singtaj ključna je tačka između Pekinga, Tjencina i Hebeja. Novim projektom u okviru novog okruga Singdong, bilo je važno istražiti i integrisati njegove prostorne i industrijske prednosti, kao i  izgraditi međunarodnu platformu za strana ulaganja. Konkurs je bio baziran u odnosu na postojeće razvojne uslove grada Singtaja, i u kombinaciji sa nedavnim strategijama i futurističkim vizijama.

U nastavku možete pogledati projekte koji su pobedili. Tema je bila "Grad budućnosti".

Prva nagrada: Cui Kai Team - Projekat: Kako kroz planiranje i projektovanje aktivirati novo područje? Razvoj vođen infrastrukturom kao jedan od pristupa.

Tim Cui Kai predložio je da regionalna ekonomija bude "zasnovana na železnici velike brzine”. Tačnije da ona bude pokretačka energija Singdongovog “Grada budućnosti”, zasnovanog na njenom pridruživanju železnici velike brzine. Pobednički predlog je efikasan i upravljiv a takođe bi mogao i da se realizuje u kratkom roku. Projekat integriše arhitekturu sa pejzažima i stanicama i grad kombinuje u prostornu formu usmerenu na klastere. Implementacija “kružnih usluga” postavila je istočnu stanicu Singtai u središte grada, strateški kombinujući maloprodajne objekte, izložbene prostore, prostore za konferencije, hotele i stambenu infrastrukturu. Rešenje je takođe postavljeno i u skladu sa regionalnim projektom “Jingbaoshi Development Axis”, što je dalo novu pokretačku snagu ekonomskom razvoju Singdonga.

Pobednici arhitektonskog konkursa

Foto: Cui Kai Team

Druga nagrada (1): Yang Baojun Team - Projekat: Kako grad živi sa okolinom? Usmeravanje razmišljanja i prirode ka domu.

Predlog “Breeze City” je održiv projekat, orijentisan na budućnost i fleksibilan u pogledu razvoja. Fokusiran je na tri koridora. U okviru njega je projektovan vrt, koji dođe kao "pozadina" reci Niuwei. Vodeni sistemi dopiru do zapada, povezujući Singtaj sa gradom Niu, Horticulture Expoom, Central Ecological Parkom, zajedno sa železnicom velike brzine Singdong. Uz reku su planirane radionice, umetnički forumi, vrtlarska dešavanja, koji bi činili "ekološko-umetničku zajednicu".

Pobednici arhitektonskog konkursa

Foto: Yang Baojun Team

Druga nagrada (2): UNStudio - Projekat: Koji put vodi ka budućnosti? “Plavo-zeleno” za napredak.

Predlog firme UNStudio “Zelena prestonica - Plavi grad“ zamišlja koncept “budućeg grada” definišući ekonomski podstcaj koji se fokusira na fizičko, mentalno i socijalno zdravlje stanovnika grada. Studio je predložio isprepleteni “plavo-zeleni eko-motor” koji povezuje ljude, biljke i životinje u sigurno i čisto okruženje. Projekat je održiv i podrazumeva uređenje pejzaža, vodenih površina, arhitekture i infrastrukture.

Pobednici arhitektonskog konkursa

Foto: UNStudio

Zahtevi za projektovanjem gradova su se tokom vremena promenili. Od inovacija do promena u infrastrukturi pa sve do naglašavanja humanizma, pogodnosti i ekologije. Sa tim u vezi se može reći da je Kina danas u procesu informatizacije, inteligencije, ekologije i humanizma. Promene koje se dešavaju u gradovima više nisu čvrsto povezane za tradicionalni prostorni oblik. Gradovi treba više da se vrate potrebama ljudi, poboljšanju urbanog iskustva i kvaliteta grada i boljem promovisanju budućeg urbanog razvoja, rekli su iz UED magazina.

Studio Thom Mayne predložio je projekat “Novo područje Singdonga - Grad sa stotinu parkova“. Koncept se temelji na prirodnim pejzažima, povezivanju različitih zajednica i urbanih sredina, kao i promovisanju održivog i uravnoteženog razvoja.

Pobednici arhitektonskog konkursa

Foto: Studio Thom Mayne

Firma Zaha Hadid Architects predložila je novi model urbanističkog projekta koji stavlja svoj fokus na rast urbanizacije, ekonomsku i kulturnu evoluciju i promene u izgrađenom okruženju, što se istovremeno odražava na tradicionalno urbano planiranje.

Pobednici arhitektonskog konkursa

Foto: Zaha Hadid Architects

He Jingtang je predložio koncept zasnovan na temi “širenja kulture i stvaranja budućnosti izvan grada“. Njegov projekat se zasniva na četiri karakteristike, a to su „Posmatranje zvezda, zalivanje, izgradnja i baštovanstvo“. To je plan koji donosi sklad sa prirodom i visok kvalitet života.

Pobednici arhitektonskog konkursa

Foto: He Jingtang

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;