INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neboder ili olupina broda

04.10.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Planirano je da se ovaj izvanredni neboder nalazi u Pragu i da dostigne visinu od 135m. Ono što će ga činiti jedinstvenim jeste masivna konstrukcija nalik brodu koji je doživeo brodolom. Zgrada pod nazivom “Top Tower” ima izgled olupine broda. Projekat je uradila češka firma Black n´ Arch u saradnji sa umetnikom Davidom Černýjem. Inspiracija za ovako neobičan dizajn se krije iza klimatskih promena. Shodno tome je cilj da se ukaže i naglase potencijalno katastrofalni efekti koje nose ove promene kao i povećanje nivoa mora.

Neboder ili olupina broda - “Top Tower”

“Top Tower” (foto: Trigema)

Prilikom izgradnje nebodera emituje se CO2 i utroši ogromna količina energije pa bi zato ovaj projekat za koji je zadužena firma Trigema imao LEED Gold sertifikat (standard zelene gradnje). Međutim, još uvek se ne zna koja vrsta održive tehnologije bi se koristila pri izgradnji.

Na donjem spratu bi se nalazio poslovni prostor, kulturni centar i maloprodajni i komercijalni sadržaji, dok bi na spratovima iznad bile stambene jedinice. Na vrhu konstrukcije stajali bi krovni vrt i vidikovac, do kojih bi se dolazilo žičarom, kako je saopšteno u medijima.

Neboder ili olupina broda - “Top Tower”

“Top Tower” (foto: Trigema)

Još uvek nema detalja o samoj izgradnji ovog nebodera i integrisanih svih ovih spomenutih elemenata. Sudeći po planovima bio bi izgrađen od nerđajućeg čelika i "usidren" u zemlju. Karakterisaće je i malo zelenila na vrhu.

Neboder ili olupina broda - “Top Tower”

“Top Tower” (foto: Trigema)

Iako su pretpostavke da je u pitanju samo konceptualni predlog, firma Trigema se zapravo nada da će izgradnja početi 2021. godine. Firma procenjuje da će cela stvar koštati oko dve milijarde čeških kruna (otprilike 85 miliona američkih dolara). Takođe, kaže da ovaj projekat priprema više od dve godine i da je konačnoj verziji prethodilo osam drugih alternativnih rešenja. Marcel Soural iz firme Trigema dodaje da su za to vreme prikupili i još uvek prikupljaju predloge stručnjaka, države, lokalne vlasti i lokalne javnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;