INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi hibridni električni kamion mešalica na svetu

13.10.2017. | Darren Quick | New Atlas

Tehnologija hibridnih električnih vozila (PHEV) pomogla je stotinama hiljada kupaca automobila da smanje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova, pa su sada na redu kamioni i teretna vozila koja se koriste u građevinarstvu. Shodno tome, nekoliko kineskih kompanija - Efficient Drivetrains, EDI i Shannxi Automotive su se udružile kako bi razvili prvi na svetu kamion mešalicu sa PHEV tehnologijom.

Pošto Kina ima veliki problem sa zagađenjem vazduha, vlada subvencioniše programe za podsticanje prelaska na električnu energiju kada su u pitanju veća vozila, poput gradskih autobusa. EDIjevi „PowerDrive“ sistemi pogona, koji mogu da rade u potpunosti u električnim ili hibridnim modovima i namenjeni su proizvođačima automobila, mogu se naći u mnogim takvim autobusima u Kini, uključujući i one proizvođene od strane firme Shaanxi Automotive koja proizvodi autobuse i kamione.

Slika. Hibridni električni kamion mešalica (foto: EDI)

Sada su se ova dva partnera povezala kako bi integrisala EDIjev „PowerDrive 8000“ sa PHEV sistemom pogona i „PowerSuite“ kontrolni softver za upravljanje vozilima u Shaanxi Automotiveov „Class 8“, 32-tonski kamion za mešanje cementa. Rezultat će biti vozilo koje ne samo da može stići do gradilišta sa pogonom na električnu energiju, već će i mešalica koristiti električnu energiju za rad, čime se eliminiše potreba da se motor drži u praznom hodu dok se meša cement.

Iz firme EDI kažu da je integracija i ispitivanje PHEV sistema pogona u završnoj fazi, i da će kamion biti spreman za rad na terenu u narednih nekoliko meseci. Nadamo se da će vozilo pokazati potencijal za PHEV tehnologiju kako bi se smanjili troškovi i emisija štetnih gasova u građevinskim vozilima.

„Nastavljamo da uviđamo kontinuirani i prošireni trend industrije ka elektrifikaciji kamiona srednje i velike nosivosti širom sveta", rekao je izvršni direktor u firmi EDI Joerg Ferchau. „EDI je rano uspostavio tržišnu poziciju sa našim diferenciranim portfolijom ponuda hibridnih i električnih pogona, i nastavljamo sa inovacijama kako bismo promenili industriju komercijalnih vozila. Pažljiva selekcija istaknutih partnera, poput Shaanxija i postavljanje platformi sa drugim velikim proizvođačima kao što su Freightliner, Peterbilt, GM, Ford, International i drugi, dobro je pozicionirala kompaniju na tržištu."

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


West Balkans Machinery
TENGE-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
DOKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;