INFONET-468X60-BANNER

Neboder sa fasadom u kojoj se reflektuje grad - ali naopako

26.09.2017. | Rich Haridy | New Atlas

Najnoviji predlog projektne firme MAD Architects je „Mirage“. Ovaj projekat ušao je u uži izbor na međunarodnom konkursu za rešenje redizajna 59-spratnog „Tour Montparnasse“, nebodera koji je izgrađen u Parizu još 1973. godine. Projekat „Mirage“ predlaže da se fasada pokrije crnim monolitom sa konkavnim ogledalima kako bi se stvorila refleksija ili „naopaki“ odraz grada.

Slika 1. „Mirage“ (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Neboder koji predstavlja orijentir i upada u gradski horizont je već godinama izvor rasprave, a neki su ga nazvali i „ožiljkom Pariza". MAD-ov koncept redizajniranja pokriva celu zgradu sa reflektujućim staklenim panelima postavljenim pod određenim uglom, pretvarajući neboder u ogromno konkavno ogledalo.

Slika 2. „Mirage“ (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Dobijeni efekat okreće grad naopako, što u suštini stvara iluziju da Pariz lebdi u vazduhu. Koncept je uključio i Ajfelov toranj. Tačnije, može se videti ogromna refleksija ove konstrukcije u fasadi nebodera.

Slika 3. Refleksija (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

„U trenutku kada je izgrađen „Montparnasse Tower“ predstavljao je ponos i dostignuće svog vremena. Čovek je uz pomoć tehnologije i energije stvorio ovaj tiranski spomenik", kaže glavni arhitekta iz MAD-a, Ma Yansong.

Slika 4. „Mirage“ (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Ovaj neboder ističe se u odnosu na druge građevine u Parizu. Mi danas ne možemo srušiti ovu zgradu jer nas veže istorija za nju, ali možemo uspostaviti novu perspektivu za preispitivanje i razmišljanje o tome kako čovečanstvo može da koegzistira i sarađuje sa kulom i njenim okruženjem. Trebamo joj dati smisao kako bi nam prirasla srcu."

Slika 1. „Nouvelle AOM“ (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Nažalost, ova zgrada nije završila na konačnoj listi tj. nije ušla u najuži izbor od sedam projekata. Pobednički projekat koji je predstavio konzorcijum sastavljen od tri kompanije nazvan „Nouvelle AOM“, bio je konzervativniji. Ovo rešenje je takođe impresivno i predlaže zeleni pojas na fasadi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;